Accesări: 939

. . . ne-am întâlnit, în ziua de sâmbătă, 7 octombrie, cu emoție, nerăbdare, curiozitate, dar și curaj, noi, absolventele promoției 1957 a Liceului de Fete din Orașul Fălticeni; cele care au putut răspunde invitației făcute de colega noastră dr. Maria Stătescu (Coca Vatamanu) care, în toți acești ani a locuit și profesat în orașul Iași. Invitația s-a transformat în mobilizare prin bunăvoința colegei Maria Gincu (Maricica Samson) din Suceava, care, la rândul ei, a apelat, pentru organizarea întâlnirii, la Maria Udișteanu (Coca Ioan) din Fălticeni. Astfel s-a format un grup a cărui inițiativă a dus la această minunată întâlnire în miez de toamnă.

Deși sumbră, totuși Marea Doamnă și-a strâns aripile vântului și tumultul ploilor, păstrând doar răceala ei puțin ostilă vârstei celor ce s-au încumetat să-și împlinească dorința de a-și revedea colegele adolescenței rebele, purtată parcă pe aripi de îngeri. Bucuria a fost mare! Granițele timpului au fost înlăturate și amintirile au cuprins orice discuție.

Am fost o promoție mare, cinci clase paralele cu câte 40 de eleve, pentru că, în acel an, printr-o reformă a învățământului (sună cunoscut?), au fost desființate Școala Pedagocică și Școlile Medii Tehnice iar elevele cu rezultate bune la învățătură, au fost repartizate la liceu. Din mulțimea aceea de tinere, care am absolvit liceul, ne-am adunat un număr destul de mic dar curajos. Ne-am întâlnit în clădirea în care am învățat, într-una din clasele în care am învățat, pentru că liceul a fost transformat între timp în Școala Generală nr. 2 Ion Irimescu. Vechii și frumoasei clădiri – fostă școala israelită, i s-a ridicat un cat iar pentru liceu s-a construit, 200 de metri mai sus pe aceeași stradă, o clădire modernă, mare și cuprinzătoare – Colegiul Tehnic Mihai Băcescu.

Așadar ne-am întâlnit în vechea școală, cu exclamații de recunoaștere, pline de bucurie. Am luat apoi, cuminți, loc în bănci și am rostit câteva cuvinte de bun venit, am anunțat programul propus pentru petrecerea acelei zile; am ținut un moment de reculegere în memoria celor ce nu mai sunt printre noi. De altfel, câteva colege, Elena-Laura Busuioc (Palaghia), Maricica Gincu (Samson) și Domnica Lupașcu (Mocanu) au lăsat prinos la Biserica Adormirea Maicii Domnului pentru pomenirea profesorilor și colegelor, plecați acolo unde „nu este durere, nici întristare, nici suspin.”

Apoi, prin aerul încruntat al Bătrânei Doamne cu plete de funigei și covoare ruginii, ne-am îndreptat pașii către Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, unde ne aștepta ghidul, o tânără cu fața înseninată de zâmbet, bine documentată, care ne-a făcut o amplă prezentare a obiectelor expuse, în mod special a globului terestru executat manual de către prof. Neculai Isaic, glob unic în lume.

Alex Săvescu de la ziarul online Cronica de Fălticeni, care ne-a însoțit în periplul nostru prin așezămintele de cultură, ne-a făcut numeroase fotografii.

În pas domol, sporovăind între noi, ne-am îndreptat către mândria orașului – Muzeul de Artă Ion Irimescu, muzeu de autor, unicul în Europa, unde, deasemeni, am fost întâmpinate de o tânără și binevoitoare prezentatoare a numeroaselor opere ale Maiestrului, expuse pe cele două nivele. Ce artă! Câtă măiestrie! Grupul doamnelor amuțise privind la toate acestea și ascultând explicațiile ghidului.

După aceste deconectante vizite, ne-am îndreptat „La Bibliotecă”, local atât de intim și de primitor cu arabescurile ornamentale, felinare, colorit pastelat și multe obiecte vechi din bronz si alamă. Aici ne așteptau mesele așezate în unghi drept și aranjate cu fețe de masă impecabile, veselă și tacâmuri lucitoare. Ne-am așezat vesele și binedispuse, niciuna dintre noi nu dădea semne de oboseală, așa că am început a sporovăi, a depăna amintiri care ne întorceau în anii aceia de demult, ani plini de dulci visări, ani în care de creșterea aripilor noastre către viitor s-au ocupat minunați profesori de a căror erudiție și elocință noi încă nu aveam habar, precum prof. V. G. Popa, prof. Virginia Stino – diriginta clasei, prof. Aurel George Stino, prof. Gheorghe Tincu – mai apoi prof. la USV Suceava și alții asemenea, Maria Bălan, Maria Măcărăscu.

Dar am depănat și amintiri despre împlinirile atâtor ani, lăsând deoparte neîmplinirile, necazurile, despărțirea de cei dragi. Totodată am descoperit că două dintre colege, înafara profesiei de bază, au acel hoby plăcut ochiului – pictura. Profesoara Mariana Manole (Scripcaru) ne-a dăruit minunate miniaturi, pasteluri în ulei; doctor Maria Stătescu (Coca Vatamanu) ne-a prezentat un catalog ce cuprinde o parte din picturile sale cu care a participat la expoziții colective dar și personale și cu care a luat și premii. Mă mândresc pentru că, iată, am devenit fericita posesoare a acelui catalog realizat pe o hârtie de o calitate specială, velină și groasă. La rândul meu, le-am dăruit dragelor mele colege câte un exemplar din cele două cărți de proză pe care am reușit să le realizez – Retrăiri și Mirabile intersectări, iar celor care au ajuns străbunici, câte un exemplar din Teatru scurt pentru copii. Da, sunt și norocoase care au devenit străbunici, colega noastră, chimista Nina (Teodorina) Rădășanu, a venit la întâlnire tocmai de la București unde își ajută strănepoata să ajungă „om mare.”

Într-un moment al plăcutelor convorbiri ne-a sunat de la Galați profesoara Mariana Mateescu (Cranț), am dat pe speeker și i-am primit cu bucurie urările și gândurile bune, precum și regretul că nu ni s-a putut alătura.

După multe ore petrecute sub semnul prieteniei, cu gândul la anii tineri care ne-au unit cândva, dar și la anii maturității împlinite, cu regret, dar mulțumite, ne-am sărutat de despărțire o dată, încă o dată și încă o dată… Ne-am despărțit o dată, încă o dată, și încă o dată…

Unde sunteți voi, ani de liceu, cu parfum suav de flori, cu aripi deschise către împliniri pe cărări de abur și fum, și multă, multă visare…? Vă vom păstra mereu în seiful inimii…

Drum bun adolescență! Bine ai venit senectute!

Coca Udișteanu  – Una dintre absolventele promoției 1957

 

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI