Dumnezeu nu este magicianActualitate

Dumnezeu nu este magician

       Accesări: 295

Lumea a fost creată de Dumnezeu din nimic. Cuvântul ebraic bara înseamnă a aduce de la nefiinţă la fiinţă. Din   zorii existenţei sale omul caută răspuns unor întrebări existenţiale legate de sensul vieţii. Răspunsurile pot merge pe linia religioasă sau ştiinţifică.

Capitolele  I-XI din Geneză nu sunt nici storie, nici mit şi nici ştiinţă. Nu se poate spune că ar fi fost de faţă un om când aceste istorii primordial au avut loc. Ele sunt etiologii, din limba greacă o istorie a cauzelor (Vladmir, Petercă, Curs despre creaţie, curs, Master Credinţă şi Psihologie, Institutul Teologic Romano-Catolic, Bucureşti, 2007). Biblia de la Ierusalim le denumeşte   episoade   ce fac   parte  din istoria universală a creării lumii (Le Bible de Jerusalem, Edition du Cerf, Paris , 2000). Ele sunt etiologii,din limba greacă o istorie a cauzelor (Vladmir, Petercă, Curs despre creaţie,  Institutul Teologic Romano-Catolic, Bucureşti, 2007). Redactorul biblic, inspirit de Dumnzeu, oferă o explicație a creației raportată la nivelui științei antice.  Nu există absolut nicio contradicție între creația biblică și  Big Bang. În  acest context, trebuie abordată și declarația susținută de Papa Francis în care se arată că Dumnezeu nu este magician.

,,Teoria evoluţiei şi cea a Big Bangului sunt corecte. Iar Dumnezeu nu este un magician   cu o baghetă magicăCând citim despre creaţionism în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu este un magician cu o baghetă magică, cu care poate face orice. Dar nu este aşa. El a creat oamenii şi i-a lăsat să evolueze conform legilor interne pe care le-a dat fiecăruia, pentru ca aceştia să atingă împlinirea. Big Bangul, despre care azi credem că este originea lumii, nu contrazice intervenţia divinului creator ci, mai degrabă, o cere. Evoluţia naturii nu este în contradicţie cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia presupune crearea unor fiinţe care evoluează.” (Papa Francis, Discurs, Academia Pontificală de Ştiințe, Vatican, 29 octombrie 2014).

Ștefan Grosu, bursier doctoral, Academia Română

Imprumutul Promotional de Sarbatori

ȘTIRI