Moment așteptat cu emoție și bucurie. Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Bogata va fi sfințită duminica aceasta. Evenimentul va reuni numeroși preoți, printre care și părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, dar și credincioși de la parohiile din comuna Baia și din împrejurimi.
Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de PreaSfințitul Damaschin, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei.
Evenimentul are loc în contextul înnoirilor aduse bisericii în ultimii ani, aflată sub oblăduirea preotului Valentin Pavel.
Lăcașul este acum „îmbrăcat” în lambriu din lemn, are un acoperiș și un gard nou, iar clopotnița este refăcută.
Biserica s-a înfrumusețat cu străni noi, catapeteasmă nouă, în timp ce Sfânta Masă este acoperită cu granit alb.
Pregătirile sunt în toi de câteva zile, în curtea lăcașului fiind amenajată scena pentru oficierea Sfintei Liturghii.
Slujba de târnosire, sfințirea propriu-zisă, va începe la ora 8. Înainte de acest moment solemn, preoții și primarul Maria Tomescu îl vor întâmpina așa cum se cuvine pe Prea Sfințitul Damaschin.
Așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, altarul bisericii va fi deschis spre închinare tuturor credincioșilor.
Biserica aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este singurul lăcaș existent în satul Bogata.
Scurt istoric
Biserica actuală este construită de locuitorii satului, în timpul păstoririi preoţilor Radu Dăscălescu şi Ioan Hurmuz, fiind sfinţită în anul 1952 pe locul bisericii vechi demolate, construită în anul 1840.
Terminarea construcţiei la exterior şi a lucrărilor din interior s-a făcut în anul 1963, în timpul preotului Mihail Mihăilă.
Între anii 2010-2013, au fost realizate lucrări de restaurare a bisericii pe exterior: temelie de piatră, repardosire cu scânduri de brad şi vopsire cu ulei de pin, alei şi geamuri de termopan de culoare albă.
Clopotnița este edificată de către enoriași în anul 1965, aceasta fiind construită din lemn de stejar, apoi restaurată în anul 2014, pardosită cu scânduri de brad şi vopsită cu ulei de pin.
Casa praznicală, construită în anul 1972, este restaurată în anul 1993.
Tot din donațiile enoriașilor este amenajată casa parohială, ridicată în curtea bisericii, în anul 1985. În ceea ce privește icoanele, acestea au fost pictate în acea perioadă de un meșter din orașul Fălticeni.
Între anii 1959-1962 au fost realizate lucrările de pictură la interiorul bisericii, după care au fost organizate cele cuvenite pentru resfinţirea bisericii, eveniment săvârșit în iulie 1970 de către Prea Sfinţitul Irineu.








