Duminica Sfintei Cuvioase Maria EgipteancaReligie

Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

       Accesări: 162

Duminică a cincea din Postul Mare este dedicată Sfintei Cuvioase Maicii noastre Maria Egipteanca. Ea reprezintă modelul de pocăinţă pentru toţi oamenii. A trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea și a trecut la Domnul în anul 431, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr.

Maria Egipteanca a fost o fată frumoasă, însă frumuseţea ei i-a adus multe ispite, încât a căzut în multe păcate trupeşti, chiar şi în timpul călătoriei sale spre Ţara Sfântă.

Dar când a voit ea să intre în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, o mână nevăzută a oprit-o să intre în sfântul lăcaş. Atunci a înţeles că viaţa ei era prea păcătoasă ca să poată intra în biserică şi a hotărât să meargă în pustia Iordanului pentru a se pocăi de păcate.

Acolo a petrecut 47 de ani în post şi rugăciune, în pocăinţă şi în multe nevoinţe duhovniceşti.

Astfel, a ajuns la o mare sfinţenie, iar când se ruga se umplea de lumină şi se ridica de la pământ, pentru că devenise mai mult duh decât ţărână.

Înainte cu un an de la moartea sa, taina vieţii ei a fost descoperită unui părinte duhovnicesc, şi anume Cuviosului Părinte Zosima, care, prin lucrarea lui Dumnezeu, a găsit-o în pustie, a spovedit-o, a aflat istoria vieţii ei, a împărtăşit-o.

Apoi Cuvioasa  l-a rugat pe Cuviosul Zosima ca în anul următor, la aceeaşi vreme, să vină din nou, pentru că ea va muri atunci. Aşadar, ea şi-a prevăzut şi prevestit ziua morţii.

Într-adevăr, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a trecut la Domnul în anul următor, după cum prevestise.

Acelaşi Cuvios Părinte Zosima a îngropat-o şi a povestit multora viaţa ei. Iar mai târziu, în secolul al VII-lea, Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, a scris Viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca, pe care Biserica a inclus-o în carteaTriodul.

Ca toate celelalte Duminici din Postul Mare și aceasta ne pregătește să înaintăm duhovnicește spre Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Intrării în Ierusalim (Floriile), pentru a intra apoi în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

ȘTIRI