Duminica Sfântului Grigorie PalamaReligie

Duminica Sfântului Grigorie Palama

       Accesări: 74

sfantul-grigorie-palama-680x420A doua duminică din Postul cel Mare este dedicată Sfântului Ierarh Grigorie Palama. Arhiepiscop al Tesalonicului, el a fost numit de către Biserică drept „vestitorul dumnezeieștii lumini”. Este înscris în calendarul ortodox cu zi de prăznuire la data de 14 noiembrie.

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a hotărât să fie cinstit în chip aparte în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post, în care se amintește de vindecarea slăbănogului din Capernaum.

Sfântul Grigorie Palama a trăit la începutul secolului al XIV-lea fiind unul dintre marii apărători ai Ortodoxiei.

De asemenea, ierarhul este și unul dintre cei mai originali scriitori bisericești, aducând o nouă și completă concepție despre viața cea viitoare și despre faptul că cei care ajung la desăvârșire încă din viața aceasta pot vedea lumina Dumnezeirii, lumină pe care Apostolii Petru, Iacov și Ioan au văzut-o în Tabor, în timpul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Lumina aceasta, după cum spune și Sfânta Evanghelie era la fel de intensă ca și cea a soarelui „Și era fața Lui ca soarele și îmbrăcămintea s-a făcut albă ca zăpada”, dar spre deosebire de cea a astrului nostru, era văzută de către apostoli cu ochii cei sufletești. În același mod trebuie și noi să vedem toată lumina Ortodoxiei cu ochii cei sufletești, adică cu faptele cele bune și, mai ales, cu mărturisirea păcatelor, numită și „al doilea botez”, spre a ajunge la Sfânta Luminare – Învierea Domnului.

În ceea ce privește Sfânta Evanghelie din a doua Duminică a Postului Mare, Sfinții Părinți ne-au pregătit legătura dintre păcat și boală și cea dintre dragostea de aproapele și dobândirea harului pe care îl are Dumnezeu prin prezentarea pildei slăbănogului vindecat de către Mântuitorul în Capernaum (Marcu 2, 1-12). Neîncăpând din pricina mulțimii, slăbănogul, purtat de către cei patru prieteni, este coborât în mijlocul încăperii în care era Iisus Hristos prin acoperiș și pus în fața Sa.

Dragostea celor patru prieteni pentru acest neputincios l-a făcut pe Mântuitorul să spună celebra replică: „Iertate îți sunt păcatele tale!”, arătând prin aceste vorbe că El este Însuși Dumnezeu, Cel care iartă păcatele și care a zidit lumea și pe om din nimic.

De asemenea, Hristos ne dezvăluie una dintre cauzele pentru care apare boala în trupul omenesc: păcatul. Și pentru ca să fie desăvârșit în cuvânt, Hristos poruncește slăbănogului să își ia patul său și să meargă la casa sa („Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta”), dezvăluind încă o treaptă pe care trebuie să urcăm, în dorința noastră de a ajunge în ceruri: ascultarea.

Această împletitură, dragostea de aproapele, mărturisirea păcatului și ascultarea formează țesătura care acoperă sufletele noastre spre a avea îmbrăcămintea de nuntă.

Să ne ajute Bunul Dumnezeu să dobândim această împletitură și să parcurgem în continuare această perioadă a Postului Mare, lăudând pe Dumnezeu. Amin!

Nicolae Căpitanu

ȘTIRI