DSP Suceava solicită reevaluarea necesarului de vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterinSănătate

DSP Suceava solicită reevaluarea necesarului de vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin

       Accesări: 442

În contextul achiziționării de către Ministerul Sănătății a vaccinului contra infecției cu virusul Papiloma Uman, Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat tuturor medicilor de familie din județul Suceava reevaluarea necesarului de vaccin HPV.

Vaccinarea vizează fetele care se încadrează în grupa de vârstă 11-14 ani.

DSP Suceava precizează că vaccinarea se va face numai la cerere, cu acordul părinților. Produsul vaccinal asigură protecție împotriva a 9 tulpini de HPV.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a arătat că, în anii trecuți, solicitările de vaccinare au fost foarte mici. În anul 2017 au fost înregistrate 2 cereri, iar în anul 2018 au fost 15 solicitări care nu au putut fi onorate din cauza lipsei vaccinului.

Centralizarea necesarului de vaccin HPV se va încheia pe data de 14 iunie 2019, ulterior urmând a fi comunicat Ministerului Sănătății.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă și reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolata a celulelor care acoperă colul uterin (cervix).

Specialistii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

ȘTIRI