DSP Suceava monitorizează apariția infecțiilor transmise de țânțariSănătate

DSP Suceava monitorizează apariția infecțiilor transmise de țânțari

       Accesări: 278

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a informat autoritățile sanitare cu privire la identificarea pe teritoriul României a ţânţarilor care aparţin speciei Aedes albopictus (Țânțarul tigru asiatic).

Această specie este implicată în transmiterea virusurilor febrei Denga şi febrei Chikungunya.

Originar din pădurile tropicale din Asia de Sud, țânțarul tigru asiatic a pătruns inclusiv în Europa.

Schimbările climatice care au luat amploare în ultimii ani au favorizat apariţia în ţara noastră a unor boli infecţioase specifice altor zone de pe glob.

Este și cazul bolilor transmise de țânțari, cea mai cunoscută fiind infecția cu virusul West Nile.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a transmis că monitorizează apariţia infecțiilor transmise de țânțari, deşi pe teritoriul judeţului nostru în anul 2019 nu au fost semnalate asemenea patologii.

Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om şi la animale. Pentru a-şi depune ouăle femelele de ţânţari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrăanesc cu sânge ele se infectează cu agenţi patogeni de la animale sau om sau îi transmit acestora.

Ţânţarii trăiesc şi se dezvoltă în preajma noastră, unde îi găsim fie sub formă de larve (ouă), fie sub formă adultă.

Putem impiedica înmulţirea țânțarilor dacă luăm o serie de măsuri: evacuarea apei din subsoluri; repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuinţelor; renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de accesul ţânţarilor; evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie şi în care apa poate stagna; îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc ţânţarii.

Pentru a evita înţepăturile de ţânţari trebuie să purtăm îmbrăcaminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit.

Putem utiliza substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii, în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului.

Împiedicăm pătrunderea ţânţarilor în casă dacă folosi plase de protecţie la ferestre și uşi; utilizând substante insecticide în locuinţă, în jurul locuinţei; utilizând în locuinţă aerul condiţionat; utilizând plase împotriva ţânţarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri sau dacă dormim în aer liber; acoperind pătuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI