DSP Suceava derulează campanii de informare privind efectele consumului de alcoolSănătate

DSP Suceava derulează campanii de informare privind efectele consumului de alcool

       Accesări: 324

Până la sfârșitul lunii iunie, Direcţia de Sănătate Publică Județeană Suceava, în parteneriat cu Clinica ALIAT Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” – secția Asistență Socială, Asociaţia Addictless Suceava, asistenții medicali comunitari din județ, desfășoară campania de informare, educare și conștientizare cu tema “Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool”.  

În parteneriat cu asociația ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor, în data de 5 iunie, a fost organizată “Ziua națională de testare a consumului de alcool”.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Grupurile țintă ale campaniei din acest an sunt: gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apropiat, precum și copiii și tinerii sub 18 ani, ne-a informat conducerea DSP Suceava.

Sub sloganul „Nu merită să riști!”, la nivelul județului Suceava sunt organizate acțiuni de disemninare a informațiilor prin intermediul media și sunt distribuite materiale promoționale cu mesaje educative.

De asemenea, persoanele în vârstă de peste 15 ani își pot autoevalua consumul de alcool, cu ajutorul chestionarului AUDIT, în 13 centre de testare.

Acțiuni educative se vor desfășura la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și la Liceul Tehnologic ,,Oltea Doamna” Dolhasca, în colaborare cu Agenția Națională Impotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava.

Pe data de 21 iunie, ora 11, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Județene Suceava,  în cadrul unui atelier de lucru, specialiștii Clinicii Aliat Suceava, vor prezentă informații despre efectele consumului de alcool asupra copiilor, tinerilor și copiilor nenăscuți.

Vor participa asistenți medicali comunitari și studenți de la Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, programul de studii Asistenţă Socială.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în România, alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli.

Adolescenții și tinerii reprezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor alcoolului. Unul din zece decese la femeile cu vârsta între 15 și 29 de ani, și unul din patru decese la bărbații de aceeași vârstă este legat de consumul de alcool.

Aproximativ 80% din adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață alcool.

Vârsta medie la care adolescenții români încep să bea este 14 ani, numărul băieților care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului.

Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani.

Aceștia au un risc de patru până la șapte ori mai mare de a deveni dependenți de alcool față de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani.

Pe perioada adolescenței, cu fiecare an câștigat fără consum de alcool, riscul dependenței scade în medie cu 10 procente.

La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naștere prematură, creștere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naștere a nou-născutului.

Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor țesuturi și organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând un spectru de tulburări ireversibile cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal.

Semnele și simptomele sindromului includ malformații ale capului, feței și organelor interne, retard mental și tulburări comportamentale, dificultăți de funcționare și de adaptare la viața cotidiană, cu manifestare pe parcursul întregii vieți.

Formele de manifestare și severitatea acestora pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinența de la alcool pe durata sarcinii.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI