DSP Suceava derulează activități de informare pentru promovarea alimentației copiilor la sânSănătate

DSP Suceava derulează activități de informare pentru promovarea alimentației copiilor la sân

       Accesări: 128

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

În acest sens, în perioada 1-7 august, în peste 120 de țări este celebrată Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS).

Sub sloganul “Informați părinții. Promovați alimentația la sân! Acum și pentru viitor!”, Direcția de Sănătate Publică Suceava derulează activități de informare, în colaborare cu Asociația SAMAS (prima reţea naţională de Asistenţi de Sănătate pentru Mame şi Sugari), Centrul Iochebed Suceava și Unitățile Administrativ Teritoriale cu asistență medicală comunitară: Dolhasca, Horodniceni, Berchișești, Ostra.

Adunarea Mondială a Sănătății a îmbrățișat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasă de a susține, proteja și promova alimentația la sân în întreaga lume.

Conform unui studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa.

Datele analizate indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5 ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%.

Analiza detaliată a prevalenței alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%.

ȘTIRI