DSP Suceava confirmă primul caz de meningită WEST NILESănătate

DSP Suceava confirmă primul caz de meningită WEST NILE

       Accesări: 946

A fost confirmat primul caz de meningită cu virusul WEST NILE, în județul Suceava.

Anunțul a venit de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, la sfârșitul acestei săptămâni.

“Vă informăm că în cursul zilei de azi (vineri, 7 septembrie 2018 – n.n.) am primit confirmarea de laborator a diagnosticului de meningită, cu virusul WEST NILE, la o pacientă domiciliată în municipiul Suceava, în vârstă de 70 de ani.

Pacienta, cu o formă foarte gravă de boală, a fost transferată în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, evoluția ei prezentă fiind în ușoară ameliorare.

În perioada de incubație a bolii, pacienta a locuit în comuna Dumbrăveni, județul Suceava.

Am solicitat primăriilor din cele două localități luarea de urgență a unor măsuri de efectuare a dezinsecției și de asanare a spațiilor din vecinătatea locuințelor care pot favoriza înmulțirea țânțarilor”, a transmis DSP Suceava.

Autoritățile sanitare precizează că infecția nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura de țânțari infectați.

Manifestările infecției sunt cele ale unei meningite / meningoencefalite, însoțite de febră, pentru care se recomandă adresarea urgentă către medicul de familie sau unitățile medicale.

La fel de important este să fie luate măsuri pentru împiedicarea înmulțirii țânțarilor: evacuarea apei din subsoluri, repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluriși din apropierea locuințelor; repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor; renunțarea la păstrarea apei în butoaiele din curte sau protejarea lor de accesul țânțarilor; evitarea aruncării la întâmplare a recipientelor vechi (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, etc; îndepărtarea gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Locuințele trebuie să fie curate, bine aerisite și protejate de insecte, prin montarea unor plase metalice la ferestre.

Pentru evitarea înțepăturilor de țânțari se recomandă: montarea de plase la ferestrele locuințelor; distrugerea țânțarilor din locuințe; folosirea în dormitoare a unor dispozitive contra țânțarilor; purtarea hainelor care apără de înțepăturile de țânțari, atucni când ieșiți din casă (jachetă cu mânecă lungă și închisă la gât, pantalon lung).

Insecticidele sub formă de aerosoli pot ajuta la îndepărtarea țânțarilor, dar acestea trebuie utilizate cu precauție, evitând inhalarea directă.

ȘTIRI