Drum expres de peste 400 km pe ruta Siret-Suceava-București: Lucrările la noul coridor rutier vor demara în anul 2017Actualitate

Drum expres de peste 400 km pe ruta Siret-Suceava-București: Lucrările la noul coridor rutier vor demara în anul 2017

       Accesări: 9551

Nordul țării și capitala vor fi conectate printr-o nouă șosea. Drumul expres Siret – Suceava – București figurează în Master Planul General de Transport aprobat zilele acestea de Guvernul României. Documentul conține principalele proiecte de autostrăzi, drumuri expres, investiții în căi ferate și navale pe care țara noastră trebuie să le implementeze în următorii 15 ani.

Noul drum expres va fi una din cele mai moderne căi de comunicație interurbană din Moldova, după autostrada Ungheni – Iași – Târgu Neamț.

Șoseaua pe ruta Siret – București va fi construit pe un traseu nou, care nu se va suprapune pe drumul european E 85.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, afirmă că va urma un proces complex de exproprieri și pregătiri în vederea începerii lucrărilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Proiectul va fi demarat în 2017 și va trebui implementat până în anul 2021, după cum arată Master Planul General de Transport.

„Este o lucrare mare care va începe din 2017.”, a declarat Gheorghe Flutur. ”Va fi un proces complex de expropriere, de pregătire a lucrărilor pentru coridorul nou. Din câte am înțeles tronsonul de la Ploiești la Focșani va începe din 2017, iar cel de la Focșani la Siret din 2020. Voi face toate demersurile în acest sens, lucrările pe tronsonul Pașcani – Suceava – Siret trebuie să înceapă tot din 2017.”

El a subliniat faptul că includerea proiectului pentru drumul expres în Master Planul General de Transporturi a fost posibil și datorită eforturilor făcute de autoritățile județului Suceava.

Președintele Consiliului Județean Suceava a amintit că în mai 2016 , la Iaşi, în cadrul întâlnirii autorităţilor judeţene cu premierul Dacian Cioloş şi membri ai Guvernului României, el a solicitat, în calitate de senator, completarea Master Planului General de Transporturi cu șoseaua Siret – Suceava – Bucureşti.

La aceeași întrevedere, el și-a exprimat susținerea și pentru autostrada Iaşi – Târgu Neamţ – Târgu Mureş.

”Judeţul Suceava, Bucovina, merită să fie legate de Bucureşti măcar cu o şosea rapidă. Îmi exprim mulțumirea că în sfârșit, pentru prima dată într-un act normativ al Guvernului României, apare scris negru pe alb drumul expres pe patru benzi Siret – Suceava – București, la care lucrările vor începe din 2017.”, declară Gheorghe Flutur. ”Voi susţine cu toată forţa realizarea acestui obiectiv. Sunt convins că toţi parlamentarii de Suceava vor vota Master Planul de Transport în Parlament, pentru că va trebui să ajungă şi acolo. Ar fi o greşeală să intrăm într-o competiţie politică şi sunt convins că vom acţiona pentru susţinerea proiectului indiferent de culoarea politică, pentru realizarea lui cât mai repede.”

Drumul expres care va lega Moldova de sudul țării va avea patru benzi. Noul coridor rutier va avea peste 400 de kilometri lungime, iar finanțarea acestuia va fi făcută din fonduri europene.

Șoseaua va porni din cel mai nordic oraș al județului, Siret, va trece pe la Suceava, Dolhasca și Pașcani, și va continua către Bacău, Focșani și Buzău după care se va intra direct pe autostrada Ploiești – București.

Tronsonul I, Suceava – Siret, va avea 41 de kilometri și un cost estimativ de 196 milioane de euro.

Tronsonul II, Suceava – Pașcani, va avea 60,5 kilometri și o valoare estimată la 290 milioane de euro.

Sectorul III, Pașcani – Bacău, măsoară 81,5 km și un cost al lucrărilor de aproximativ 389 milioane de euro, în timp ce sectorul IV, Bacău – Focșani, are 110 km și o valoare de 428 milioane de euro.

Tronsoanele V și VI ale drumului expres, Focșani – Buzău și Buzău – Ploiești, însumează 137 de kilometri și un cost estimativ de 537 milioane de euro.

Un calcul simplu arată că pentru cei 430 de kilometri de drum expres se vor cheltui 1,84 miliarde de euro.

drum-expres-suceava-bucuresti

ȘTIRI