Drapelul României și ziua lui de sărbătoareActualitate

Drapelul României și ziua lui de sărbătoare

       Accesări: 313

Ieri a fost Ziua Drapelului României. La Fălticeni nu s-a simțit deloc lucrul acesta. 26 iunie nu reprezintă nimic în știința și memoria nimănui.

Pentru mine a fost un bun prilej pentru a vedea unde și cine afișează steagul României chiar de ziua lui. Asta dacă mai și știe că există așa ceva.

Cu excepția centrului civic, câteva instituții printre care Primăria, Poliția, Jandarmeria, Muzeul de Artă Ion Irimescu arborează drapelul național.

La case am zărit unul aproape de capătul străzii Mihai Eminescu, unul pe strada Mihail Sadoveanu, altul pe Ion Creangă, unul pe Dimitrie Leonida și cam atât. Cu siguranță mai sunt câteva, dar nu într-atât de multe încât să ne lase sentimentul că simbolul identității naționale este omniprezent în gospodăriile fălticenenilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cu bucurie am regăsit asocierea culorilor roșu, galben și albastru pe un stâlp metalic în fața locuințelor ce se învecinează cu blocurile turn, aici unde spațiul verde e îngrijit, asfaltul curat și băncile sunt întregi.

Câteva sute de metri mai la vale, la intersecția străzilor Dogari cu 13 Decembrie, zărim un steag al României zdrențuit și decolorat ce abia se mai ține de coada de lemn. Coincidență sau nu acolo se află clădirea unde funcționează un magazin de haine la mâna a doua.

În mod cert, nici firmele private nu se înghesuie să-și arate afecțiunea față de culorile naționale. Totuși, un steag al României flutură pe strada Nicu Gane, alături de cel al Greciei, chiar la intrarea magazinului Supermarket Simos.

La fosta platformă Metadet, într-un loc care nu îți transmite decât dezolare, doar două societăți țin la vedere steagul tricolor.

Cu gândul la 26 iunie am făcut și un mic sondaj de popularitate printre cetățeni, întrebându-i dacă știu când se serbează Ziua Tricolorului Românesc.

Unii au ridicat din umeri, alții din sprâncene, mirați că avem și o zi dedicată drapelului național. Alții își mai amintesc ceva, dar asta ”parcă să fi fost pe vremea lui Ceaușescu”.

Nici prin instituţiile publice şi cele private nu am întâlnit multe persoane care să-şi aducă aminte că 26 iunie este Ziua Drapelului României.

Fără îndoială, lipsa de popularitate este generată de lipsa manifestărilor și a unei promovări pe măsură.

Prin urmare, 26 iunie este departe de a fi o sărbătoare înrădăcinată la noi acasă, așa precum sunt 1 decembrie, 24 ianuarie, 8 martie sau 1 iunie.

Așa se face că, ieri, la Fălticeni a fost o zi ca orice alta.

Nicăieri nu s-a întâmplat nimic, deși 26 iunie a fost proclamată prin lege, încă din 1998, ca Ziua Drapelului Românesc și marcarea de către autorităţile publice prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

Sunt 15 ani de atunci și niciodată nu s-a întâmplat nimic din acest punct de vedere. Asta înseamnă că la Fălticeni importanța tricolorului națiunii române este acordată doar cu ocazia altor manifestări, inclusiv la cele când militarii depun jurământul pentru patrie.

Ieri, însă, a fost o excepție și un pretext pentru noi toți. 26 iunie 2013 a fost zi de doliu național, în care steagul României a fost coborât în bernă, în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru.

ȘTIRI