Dragoste de neam și Dumnezeu la BogdăneștiRural

Dragoste de neam și Dumnezeu la Bogdănești

       Accesări: 2230

Sărbătoare de mare referință în calendarul creștinilor, Sfânta Treime a fost preamărită în acest an, la Bogdănești, într-un mod aparte. Semnificația zilei, înțeleasă mai mult sau mai puțin de către noi, mirenii, dar respectată, fără cârtire până dincolo de ceruri, i s-au dat noi dimensiuni. Prin voința lui Dumnezeu, oamenii acestei așezări, păstorită cum se cuvine de primarul Traian Rogojînă, ale cărui fapte și acțiuni, închinate concetățenilor sunt avizate de către membrii unui Consiliu Local, au dat o dimensiune lumească acestei zile, plăcută poate și Tatălui ceresc.

Au adunat, într-un sfânt locaș, în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, o Troiță care, nu prin dimensiuni, ci prin semnificație, are aceeași valoare ca și Catedrala Neamului, treimea pământească văzută de ei: străbunii lor – eroi care și-au dat viața pentru păstrarea ființei neamului românesc, însăși ei, punte de legătură între trecut și viitor și nu în cele din urmă, copiii lor, frumoși și sănătoși, la trup și la minte, dați în dar lui Dumnezeu și patriei, pentru provocările neștiute ce o așteaptă.

În modestia lor, oamenii acestei așezări nu s-au folosit de turle și trâmbițe pentru a mediatiza evenimentul de pe 17 iunie, lăsându-i astfel o puritate mai rar întâlnită în ziua de astăzi.

Ca martor la eveniment, împreună cu colegii mei, col. (r) Viorel Giosan și m. m. (r) Dumitru Davidel, de la Filiala Suceava „Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, am concluzionat că eternitatea acestui neam o dau oameni ca cei din Bogdăneștii Sucevei, care-și iubesc țara nu prin declarații docte lipsite de credință, ci prin fapte pământești bineplăcute lui Dumnezeu și folositoare neamului nostru românesc.

Mi-a fost drag să accept invitația de a fi martor la eveniment, venită prin vocea inegalabilului m. m. (r) Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte al organizației din care fac parte, un om care respectă pacea actuală prin glorificarea faptelor eroilor ce au adus-o cu prețul vieții lor.

Prea emoționat de dimensiunea evenimentului, mi-a scăpat un lucru esențial: legătura neștiută dintre noi și Dumnezeu pe timpul acestui eveniment, înainte de toate cu o conotație profund religioasă, ne-a oferit-o în dar un sobor de preoți conduși de însuși episcopul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.

Mulțumim pentru credința și dragostea dovedită de a fi prezente la această acțiune patriotică și măicuțelor de la Mănăstirea Moișa, în frunte cu maica Arcadia.

ȘTIRI