Două zile de ample manifestări la Zilele Colegiului „Nicu Gane”: Prestigioasa instituție și-a evocat patronul spiritualEducație

Două zile de ample manifestări la Zilele Colegiului „Nicu Gane”: Prestigioasa instituție și-a evocat patronul spiritual

       Accesări: 834

Debutul februarie ocupă un loc special în agenda celei mai prestigioase instituții de învățământ preuniversitar din municipiu. Colegiul Național „Nicu Gane” își serbează, la început de făurar, patronul spiritual, unul din oamenii de seamă ai urbei, scriitorul și politicianul Nicu Gane. Și anul acesta profesorii și elevii l-au evocat pe cel care cel care avea să devină primul fălticenean ales ca membru titular al Academiei Române.

De peste 70 de ani, instituția educațională îi poartă numele scriitorului născut pe 1 februarie 1838.

Trecutul consemnează că între anii 1923 – 1948, liceul este numit „Nicu Gane”, iar în 1970 are loc sărbătoarea centenarului liceului şi redobândirea numelui.

Pe durata celor două zile, 1 și 2 februarie, s-au derulat ample și diverse manifestări sub egida Zilele Nicu Gane”.

Profesorii actuali, dar și cei din vechea gardă, dascăli de marcă și cu vastă experiență, care au format zeci de generații de elevi, printre care Mioara Gafencu și Constantin Popa, au fost invitați la sărbătoarea de suflet a celor care se identifică sub titulatura de ganiști”.

Este de datoria noastră, a celor care reprezentăm prezentul școlii, să ne raportăm la tradiție, la trecut, la numele reprezentative pentru cultura noastră identitară, așa cum este Nicu Gane, proiectând totodată pentru viitor, pentru elevii noștri perspectiva bidimensională, educație și cultură.”, ne-a declarat profesoara Cristina Nechifor, directorul unității de învățământ din Fălticeni. Finalitatea pe care ne-o propunem este ca elevii să conștientizeze apartenența identitară, să exprime atitudini, mentalităţi şi comportamente colective, să fie mândri de statusul lor de elevi la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din Fălticeni. La ceas aniversar, de ziua patronului spiritual, La Mulți Ani tuturor celor pentru care Colegiul Național ” Nicu Gane” înseamnă trecut, prezent sau viitor!”

Miercuri, pe 1 februarie, elevii gimnaziști au participat la Ateliere de lucru cu tema Incursiune în opera și viața lui Nicu Gane, sub coordonarea profesoarelor Maria Lemnariu și Dana Pavel.

Au urmat alte activități sub titulatura Colegiul Național Nicu Gane”și patronul spiritual, coordonate de profesorii doctor Marius Iacob și Liliana Rădulescu, mai precis un concurs între elevii claselor a IX-a, prin care participanții și-au etalat cunoștințele despre viața lui Nicu Gane și istoria colegiului.

Ulterior la Muzeul Apelor, sub îndrumarea profesorului Sorin Gafencu, s-a desfășurat activitatea interdisicplinară Apa-noastră-cea-de-toate-zilele”, acțiune dedicată aceluiași Nicu Gane, născut la 1 februarie 1838, persoană emblematică, părintele generațiilor de ieri și azi din Școala noastră cea de toate zilele.

Iubitorii sportului au participat la competițiile organizate la Cupa Nicu Gane. Participanții s-au întrecut la concursuri de tenis de masă și baschet, partidele având loc sub arbitrajul profesorilor Bogdan Bădărău și Ciprian Acatrinei.

Joi, 2 februarie, a fost o zi la fel de bogată în activități.

Clubul de dezbateri „Logos”, coordonat de profesorul Ioan Caulea, i-a invitat pe elevi la meciul de dezbatere pe tema noilor tehnologii informaționale, despre beneficiile și dezavantajele aduse de acestea sistemului de educație.

În capela ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae, ridicată în incinta colegiului, s-a oficiat slujba de pomenire în memoria profesorilor trecuți la cele veșnice, în timp ce în amfiteatrul școlii au avut loc momente festive.

În prezența oaspeților, profesori pensionari, reprezentanți ai instituțiilor partenere din comunitatea fălticeneană și de la nivel județean, conducerea școlii și-a propus prezentarea Anuarului 2015-2016 și totodată premierea câștigătorilor concursului local ”Fii activ, colectează selectiv”.

Manifestările omagiale s-au încheiat cu spectacol aniversar susținut de corul ANIMOSI și alți soliști talentați, pregătiți de către profesorul Dan Sinăuceanu.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI