Două unități de învățământ din Fălticeni au primit finanțare europeană pentru investiții în reabilitare termicăActualitate

Două unități de învățământ din Fălticeni au primit finanțare europeană pentru investiții în reabilitare termică

       Accesări: 794

Infrastructura școlară din municipiu este adusă la standarde moderne. Două proiecte de investiții pentru Fălticeni beneficiază de fonduri europene destinate unor unități de învățământ și urmează să fie implementate în perioada următoare. Contractele de finanțare au fost semnate luni de primarul Cătălin Coman și Directorul General Vasile Asandei, șeful Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Parafarea documentelor, prin care sunt asigurate fondurile pentru executarea lucrărilor din proiect, s-a făcut prezența lui Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, cu ocazia unei consultări cetățenești privitoare la viitorul Uniunii Europene, întâlnire și dezbatere susținută la sala „Aurel Băeșu” din cadrul Muzeul de Artă „Ion Irimescu”.

Proiectele de investiții vizează creșterea eficienței energetice ale clădirilor Școlii Gimnaziale „Ioan Ciurea” și internatului Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”.

Reabilitarea termică înseamnă creşterea performanţei energetice a clădirilor prin aplicarea de materiale termoizolante pe pereţii exteriori, modernizarea instalaţiilor de încalzire și, după caz, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu altele mai performante energetic.

Măsurile de reabilitare termică urmăresc îmbunătăţirea confortului termic şi totodată reducerea consumurilor energetice ale clădirilor celor două instituții de învățământ.

„Astăzi semnăm două proiecte cu finanțare europeană. Este meritul tuturor colegilor noștri din primărie și de la cele două școli, al parlamentarilor care ne-au sprijinit, senatorul Ioan Stan și deputatul Alexandru Rădulescu. Așa cum spuneam, Uniunea Europeană înseamnă coeziune, muncă în echipă și eficiență. Acest lucru îl dovedim prin fapte azi la Fălticeni, pentru că semnăm, iată, două proiecte cu finanțare europeană, pentru două clădiri reprezentative din Fălticeni.”, a declarat primarul Coman. „Ne bucurăm că reușim să materializăm în fapte concrete ceea ce am discutat astăzi referitor la beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană. Vom avea mult de muncă pe viitor pentru că, de astăzi înainte, trecem la implementarea acestor proiecte. Sunt bani care vor intra în Fălticeni, pentru fălticeneni, pentru copiii fălticenenilor și pentru toți cei care își doresc într-adevăr un învățământ de calitate la Fălticeni.”

Cele două proiecte însumează investiții în valoare de aproape 6,5 milioane de lei. Din această sumă peste 3 milioane de lei revine unității de învățământ gimnaziale care va beneficia de lucrări majore pe parte de infrastructură.

Primăria Fălticeni va semna în viitorul apropiat și cel de-al treilea contract de finanțare pentru reabilitarea termică a cantinei Colegiului Național „Nicu Gane”.

Proiectul de investiții se ridică la peste 2,7 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene.

Municipalitatea va participa cu fonduri de investiții într-un procent de 2% din valoarea fiecărui proiect în parte.

ȘTIRI