Două societăți din Bogdănești sancționate de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații derulate de RomsilvaActualitate

Două societăți din Bogdănești sancționate de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva

       Accesări: 214

La sfârșitul anului 2016, Consiliul Concurenței a declanșat investigații privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale între trei companii, din județele Suceava și Neamț, referitoare la fixare de preţ şi împărţire de piaţă, cu ocazia licitaţiilor şi negocierilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în vederea achiziţionării de masă lemnoasă.

În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA (din județul Neamț), Nico Paul SRL și Saniral SRL (ambele din Bogdănești, județul Suceava) au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis, derulată de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț, pentru 94 de loturi de lemn fasonat.

Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferit pentru bunul licitat.

Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrul licitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Concurenței, miercuri, 23 ianuarie 2019.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Consiliul Concurenței a sancționat cele trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea licitației.

Amenzile au fost aplicate astfel: Forestar SA 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro); Nico – Paul SRL 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro); Saniral SRL 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor. Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată, în formă neconfidenţială, pe pagina web a instituției: www.consiliulconcurentei.ro.

Autoritatea de Concurenţă a anunțat că are în derulare o altă investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile Silvice Alba şi Hunedoara.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL.

În 2017, Autoritatea de Concurenţă a finalizat o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest domeniu, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu.

Citește și articolul din noiembrie 2016

Două societăți de prelucrare a lemnului din Bogdănești sub lupa Consiliului Concurenței

ȘTIRI