Două societăți de prelucrare a lemnului din Bogdănești sub lupa Consiliului ConcurențeiRegional

Două societăți de prelucrare a lemnului din Bogdănești sub lupa Consiliului Concurenței

Două companii din județul Suceava, care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării lemnului, se află în vizorul Consiliului Concurenței.

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a trei companii care activează pe piaţa prelucrării masei lemnoase: Forestar SA (județul Neamț), Nico – Paul SRL şi Saniral SRL (din Bogdănești, județul Suceava).

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale între cele trei companii, referitoare la fixare de preţ şi împărţire de piaţă, cu ocazia licitaţiilor şi negocierilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în vederea achiziţionării de masă lemnoasă.

Referitor la această informație, Biroul de presă al Consiliului Concurenței a transmis cotidianului Cronica de Fălticeni că în acest moment sunt doar de suspiciuni. Inspecțiile efectuate nu înseamnă că cele trei firme sunt vinovate din start. Implicarea sau neimplicarea în astfel de practici  se va stabili în urma insvestigațiilor aflate în derulare.

“Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”, a precizat Consiliul Concurenței.

Autoritatea de Concurenţă a declanşat la începutul anului o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă are în derulare o anchetă sectorială pe piaţa lemnului în cadrul căreia sunt analizate structurile şi mecanismele de funcţionare. În raportul preliminar al studiului, Consiliul Concurenței a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în acest sector.

Facebook Comments

ȘTIRI