Două simboluri ale României Mari au fost expuse la Fălticeni

Coroana de Oțel oferită Regelului Carol I și buzduganul Regelui Ferdinand I au fost expuse duminică la Fălticeni, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”.

Cele două simboluri ale României Mari, parte a patrimoniului Muzeului Național al României, se află în custodia Muzeului Bucovinei.

Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, care a fost turnată din țeava unui tun de fabricație germană (Krupp) luat pradă de război de la armata otomană, în timpul Războiului de Independență, la bătălia de la Plevna.

Buzduganul reprezenta simbol al puterii regale, simbol adoptat de regele Ferdinand I.

Pe buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de țărănci în costume naționale. Ele reprezintă România (regatul vechi), Transilvania, Basarabia și Bucovina. În vârf se regăsește capul acvilei cruciate.

coroana_de_otel_sceptrul_1 coroana_de_otel_sceptrul_2 coroana_de_otel_sceptrul_3 coroana_de_otel_sceptrul_4 coroana_de_otel_sceptrul_5 coroana_de_otel_sceptrul_6 coroana_de_otel_sceptrul_7 coroana_de_otel_sceptrul_8 coroana_de_otel_sceptrul_9 coroana_de_otel_sceptrul_10 coroana_de_otel_sceptrul_11 coroana_de_otel_sceptrul_12
<
>

ȘTIRI