Două incubatoare de terapie intensivă au fost donate Maternității Fălticeni de Organizaţia Salvaţi CopiiiLocal

Două incubatoare de terapie intensivă au fost donate Maternității Fălticeni de Organizaţia Salvaţi Copiii

       Accesări: 224

Donație de echipamente medicale pentru cea mai nouă unitate de nașteri din județ. Două incubatoare de terapie intensivă au intrat în dotarea Secției Neonatologie din cadrul Maternității Fălticeni în urma unei donații realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii. Inițiativa face parte dintr-o campanie de combatere a mortalităţii infantile, România fiind primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană și în același timp țara care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației.

Echipamentele au fost predate marți, 30 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizației Salvaţi Copiii, Amalia Năstase, ambasador al Programului „Fiecare Copil Contează”, Camelia Iordache, preşedintele filialei Salvaţi Copiii Suceava, doctorul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni şi medicul de familie Lăcrămioara Mercore din Dolheşti, iar din partea administrației locale, primarul Cătălin Coman.

La eveniment a participat și Florin Andronic managerul companiei sucevene de transport Anasped, unul dintre susţinătorii campaniei de dotare a maternităţilor.

Incubatoarele donate Maternității Fălticeni au costat 16.400 de euro, banii fiind strânși din donațiile operatorilor economici care au direcționat parte din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii, dar și activități cu scop caritabil întreprinse în decursul anului.

„Ne onorează să avem astăzi vizita Organizației Salvați Copiii, atât la nivel central cât și la nivel județean. Astăzi au fost donate Maternității Fălticeni două incubatoare, unul de terapie intensivă și unul de transport.”, a declarat medicul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni. „Ideea aceasta am dezvoltat-o împreună cu filiala suceaveană a organizației și iată că s-a materializat. Le mulțumesc pentru sprijinul pe care ni l-au acordat până acum și cel pe care îl avem de-a lungul anilor din partea organizației căreia îi purtăm mult respect.”

Echipamentele medicale donate de către Organizația Salvați Copiii pentru unitățile medicale din județul Suceava însumează 114.000 de euro.

Campanii similare au fost derulate la Spitalul Judeţean din Suceava, la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Pătrăuţi, Rădăuţi și Gura Humorului. Demersurile au început în anul 2013 și vor continua pe viitor.

„Suntem încântaţi că am putut reveni în judeţul Suceava, unde avem o filială Salvaţi Copiii foarte implicată şi cu rezultate extraordinare, o echipă foarte inimoasă de oameni care de-a lungul anilor s-au implicat în programele de sănătate, de educaţie, programe suport pentru copii cu părinţi plecaţi în străinătate, refugiaţi şi aşa mai departe.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizației Salvaţi Copiii. „Astăzi am venit cu două incubatoare, unul de terapie intensivă şi unul pentru transport, în valoare de 16.400 de euro. În judeţ am mai fost în 2013 la Spitalul Judeţean din Suceava, la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, am dotat şi cabinetul medical din Pătrăuţi, Rădăuţi, Gura Humorului şi astăzi la Fălticeni”.

Anul 2018 este al şaptelea an de dotare pentru maternităţi şi pentru secţiile de neonatologie, pentru reducerea mortalităţii infantile.

La rândul său, primarul Cătălin Coman a ținut să le mulțumescă reprezentanților Organizației Salvații Copiii pentru sprijin amintind că lucrurile bune pentru comunitate se pot realiza doar în echipă şi în parteneriat.

„Iată că aşteptările se confirmă şi astăzi reuşim în echipă, împreună cu Salvaţi Copiii, cu managerul spitalului, cu alţi factori implicaţi, să facem un lucru necesar şi reuşim să transmitem mai departe o idee: suntem interesaţi de a realiza un act medical de calitate la Fălticeni şi acest lucru se vede astăzi prin exemple concrete.”, a afirmat primarul Cătălin Coman. „Aş vrea să mulţumesc Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru interesul pe care îl acordă acestui act medical pe care ni-l dorim din ce în ce mai calitativ la Fălticeni. Vreau să asigur că în acelaşi spirit de echipă şi parteneriat, Primăria şi Consiliul Local Fălticeni sprijină şi vor sprijini orice fel de iniţiativă în domeniul sănătăţii pentru că este un lucru absolut necesar, municipiul Fălticeni deservind o comunitate de 150.000 de oameni, la populaţia municipiului adăugându-se două oraşe şi 18 comune.”

Despre parteneriatul cu Salvați Copii a vorbit și medicul de familie Lăcrămioara Mercore care a punctat schimbările în bine ale relației medic-pacient la cabinetul din comuna Dolhești.

„Colaborarea cu organizația Salvați Copii este minunată. De când lucrăm împreună, mămicile sunt mult mai deschise, mai prietenoase cu medicii.”, a spus doctorița Mercore. „Ne lipsește foarte mult educația sanitară! Ar trebui făcută și în școli. Ne dorim cu toții și o școală a mamei. Mai este mult de făcut, dar este bine că am început.”

Oragnizația aminitită donează anul acesta 122 de echipamente pentru 37 de maternităţi în funcţie de solicitările medicilor. Valoric, donații se ridică la 870.000 de euro, bani care provin din surse private, de la companii, 2% din impozitul pe venit, sau bani donați prin SMS.

Reprezentații Organizației Salvați Copii au menţionat aportul deosebit acordat de companiile sucevene, Anasped, Rulexim, dar și susținerea persoanelor care au alergat la maratonului Cetății Suceava, alergarea celor 1000 km în 48 de ore, în urma căruia s-au strâns fonduri importante.

Campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii au ajuns în 88 de maternităţi, oferind 515 echipamente care au servit până acum unui număr de 42.000 de copii născuţi prematur sau cu risc la naştere, echipamente care i-au ajutat pe acești copii să trăiască.

Odată cu acest program mortalitatea infantilă a scăzut de la 10 la mie la 7,2 la mie, în județul Suceava fiind de 7,4 la mie, dublu peste media europeană, care este de 3,5 la mie.

Gabriela Alexandrescu susține că sunt necesare investiţii importante în zona de neonatologie atât în echipamente, cât şi în personal, în oameni, deoarece se pierd 1.400 de copii anual, înainte să împlinească vârsta de un an.

După conferința de presă, gazdele și oaspeții evenimentului au făcut un tur al Maternității Fălticeni, după care s-au deplasat la noul spital municipal.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI