Două din cele mai frumoase grădinițe din România au fost inaugurate zilele acestea la FălticeniActualitate

Două din cele mai frumoase grădinițe din România au fost inaugurate zilele acestea la Fălticeni

       Accesări: 851

gradinita-dumbrava-minunata-falticeni-13

S-au înnoit și înfrumusețat înaintea deschiderii noului an școlar. Grădinițele ”Dumbrava Minunată” și ”Pinocchio” din Fălticeni și-au schimbat total aspectul, după ce patru fălticeneni au cosmetizat exteriorul acestora pe perioada vacanței mari. Pline de culoare, clădirile sunt ornate cu zeci de personaje întâlnite în cărțile de povești.

Proiectul inedit s-a pus în practică după ce oamenii din spatele proiectului ”Profesorii de fericire” au acceptat provocarea lansată de primarul Cătălin Coman.

Săptămâna aceasta instituțiile preșcolare ”Dumbrava Minunată” și ”Pinocchio” au fost inaugurate în prezența oficialităților locale, educatorilor, părinților și copiilor. Ceremoniile au avut loc marți, 15 septembrie, și respectiv joi, 17 septembrie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Șeful administrației locale le-a mulțumit celor care s-au implicat în proiect și le-a urat copiilor succes în noul an școlar. El le-a transmis celor prezenți faptul că Primăria Fălticeni susține actul educațional, iar investițiile în unitățile de învățământ din municipiu, vor continua pe viitor.

”Este un proiect foarte frumos și mă bucur că s-a putut realiza. Am reușit să facem împreună un lucru extraordinar.”, afirma primarul Coman. ”Avem două grădinițe frumoase, și la interior și la exterior, cu termosistem de calitate. Sunt condiții mai mult decât decente. Copiii vor avea căldură iarna și răcoare vara.”

Pictura exterioară s-a realizat în lunile iulie și august, după ce clădirile celor două unități au fost anvelopate cu polistiren.

Creatorii proiectului sunt fălticenenii Mihaela Matei, Ninel Șoldănescu, Anca Șoldănescu și Ovidiu Matei. Culorile cât și materialul de lucru au fost atent selecționate, acestea fiind garantate 15 ani.

Suprafața este acoperită cu nuanțe special utilizate pentru acest tip de proiecte și transpuse prin tehnica ”Al secco”. Culorile acrilice sunt lavabile și rezistente la intemperii, raze ultraviolete, îngheț și ploaie, culori care după care uscare se transformă într-o peliculă de plastic.

Grădinițele de poveste din Fălticeni înfățișează fetițe drăguțe cu baloane, animăluțe simpatice și flori multicolore. Decorul mural este un basm viu, un tablou cu girafe jucăușe, oițe zburdalnice, pisicuțe blânde, iepurași curioși, vrăbiuțe și albinuțe harnice. Lizuca și Patrocle au devenit noii patroni ai Grădiniței ”Dumbrava Minunată”, iar Pinocchio și greierul spiriduș sunt cei ai Grădiniței ”Pinocchio”.

Pe un alt perete sunt desenate piesele unui puzzle ornat cu flori, buline, nori, peștișori, fructe și inimioare, iar pe alt perete stau laolaltă litere și cifre. Un brâu format din sute de flori și cercuri colorate completează întregul peisaj de basm. Pentru ca tabloul să fie complet, sub streașina clădirii s-au ”cuibărit” cerul, norii și soarele.

Pe lângă lucrările executate la exterior, instituțiile amintite au fost modernizate și la interior, după ce în ultimii trei ani au fost utilate și modernizate cu fonduri de la bugetul local.

Potrivit primarului Cătălin Coman proiectul pilot ar putea fi extins în 2016 la alte două unități de învățământ preșcolar din Fălticeni.

Rudy Hödl

ȘTIRI