Două cărți, doi autori, o singură lansareCultură

Două cărți, doi autori, o singură lansare

       Accesări: 489

Duminică, 15 mai. Ce soare mândru strălucea pe cerul limpede, oglindă; toată firea tresălta în bucurie; dar după amiază s-a stârnit un vânt năuc, adus parcă de duhul rău și s-a luat la luptă grea cu florile speriate, cu ramurile pomilor încărcate cu frunze strălucitoare de un verde crud, dar intens, cum numai luna mai le poate colora.

Învingând zbaterile nervoase ale vântului, ne-am adunat toți acei ce iubim frumusețile scrisului, la Sala Pictor Aurel Băeșu de pe lângă Muzeul Ion Irimescu, pentru că aici, la ora 17 a după amiezii, și-au lansat ultimile creații literare autorii lor, adică d-nul prof. Ioan Țicalo de la Râșca și d-nul econ. Alexa Pașcu.

A moderat această frumoasă acțiune, ca de obicei, d-nul prof. Gheorghe Dăscălescu, cel care și-a dedicat viața acestui locaș de cultură și căruia noi ar trebui să îi mulțumim pentru bucuriile pe care ni le oferă, organizând, de ani de zile, astfel de întâlniri culturale care ne îmbogățesc sufletele cu frumosul din viață. De aceea prezența a fost numeroasă.

Prezentarea celor două cărți: „Huhurezul” – autor d-nul I. Țicalo și „Epistola monahului Iustin” – autor d-nul Alexa Pașcu, a fost făcută de către d-nul prof. Mihai Radu; profesorul rămas, parcă, veșnic elev, cu statura firavă, cu părul, albit prea devreme, tuns scurt și cu privirea imens albastră a ochilor unui serafim, mereu mirați de ceea ce i se întâmplă; de o finețe și o timiditate dezarmante.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ne-a fost prezentată mai întâi cartea „Huhurezul” a d-nului prof. I. Țicalo, cunoscut autor de carte dar și critic literar, așa cum se poate vedea în paginile ziarului „Crai nou”. După cum spune și titlul cărții, „Huhurezul”, dar și din cele relatate de către prezentator, personajul pricipal este un singuratic, introvertit, urmărit, pe lângă împliniri, de anumite întâmplări care nu îi fac viața tocmai ușoară, din contra, i-o înveninează și o umbresc cu nefastul lor. De fapt, prin tot ceea ce i se întâmplă lectorului universitar Laurențiu, autorul scoate în evidență carcateristicile vieții sociale, atât înainte de anul 1989, cât și de după aceea. Acțiunea cărții se petrece în Moldova noastră, în orașul Iași și în împrejurimi. Cartea este scrisă în limba moldovenească și cu expresii neaoșe, moldovenești. Stilul comico-săltăreț, dar și cu gust amar îi dă savoare cărții și te îndeamnă să o citești cu mult interes.

Cea de a doua carte, „Epistola monahului Iustin”- autor d-nul econ. Alexa Pașcu este de fapt o continuare a volumului „Destin” pe care autorul l-a lansat în anul 2014, volum care s-a bucurat de aprecieri din partea cititorilor, dar, mai ales, din partea Fundației Culturale a Bucovinei care i-a acordat Premiul pentru Roman.

Cartea de față începe cu o poveste de dragoste vinovată, petrecută între doi parteneri care au deja familii proprii și copii. Din această aventură va veni pe lume o fată, Alexandra, care va duce mai departe „năravul” mamei, amorul pasager, ceea ce îi va complica mult viața.

Concluzia este că cele două noi volume ale celor doi autori se erijează într-un soi de critică, mai mult hazlie, a ceea ce se petrece la ora actuală în acest segment al vieții sociale.

Nu doresc să fac o analiză la analiza făcută deja cu atâta pertinență, de către d-nul prof. Mihai Radu, doresc doar să mai arăt încă o dată că la noi, în Fălticeni, cei care iubesc scrisul își mânuiesc cu hărnicie condeiele spre mulțumirea celor ce își doresc astfel de întâlniri cu literatura.

De aceea și distinsa doamnă profesoară Mioara Gafencu și-a alăturat gândurile cu cele autorilor prin ceea ce a rostit despre noile dumnealor realizări. În stilu-i elevat, atât de cunoscut, doamna le-a scos în evidență talentul narativ, îndemnându-i către continuarea acestuia.

Cei prezenți la această manifestare ți-au adus aportul la reușita ei prin atenția cu care au ascultat tot ce s-a discutat, dar și prin aplauze prelungite.

S-au cumpărat cărți, s-au acordat autografe și apoi s-au servit dulciuri preparate de mâinile dibace ale celor care, din umbră, încurajează și apreciază talentul literar al jumătăților lor.

Totul s-a încheiat apoi cu o fotografie de grup făcută în fața clădirii monumentale a Muzeului de Artă Ion Irimescu.

Îmi alătur mulțumirile, dar și felicitările, pentru cei doi autori care ne-au oferit o frumoasă după amiază de duminică cu flori de scris, flori pentru suflet.

Coca Maria UDIȘTEANU

foto – Alex Săvescu

 

ȘTIRI