Doi profesori din Fălticeni au fost invitați la Palatul Cotroceni cu ocazia acordării Ordinului „Meritul Cultural” în grad de ComandorActualitate

Doi profesori din Fălticeni au fost invitați la Palatul Cotroceni cu ocazia acordării Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Comandor

Momente emoționante și înălțătoare pentru doi dascăli din Fălticeni. Profesorul doctor Marcel Porof și profesoara Magda Grigoraș au fost invitați la București la un eveniment organizat la Palatul Cotroceni. Ei au făcut parte din delegația Societății Române de Geografie, instituție care a primit una din cele mai importante distincții acordate de președintele României.

Klaus Iohannis a înmânat delegației Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor „Cercetarea Științifică”, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la progresul științei geografiei, al susținerii geografilor români, promovării geografiei în școală, precum și în cultura română și universală.

Ceremonia s-a desfășurat astăzi, 15 noiembrie, la ora 17.

Fălticenenii Marcel Porof, profesor la Colegiul Național „Nicu Gane”, și Magda Grigoraș, profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, au fost singurii profesori din învățământul preuniversitar invitați la ceremonia de la Palatul Cotroceni, restul delegației fiind formată din profesori universitari.

„Suntem onorați că am putut asista la un eveniment de talia acestuia.”, ne-a spus profesorul Porof, președintele SGR Filiala Suceava. „Consider că astăzi s-a scris un moment important în istoria Societății Române de Geografie. Este un merit care ni se recunoaște și care ne motivează să ne atingem obiectivele propuse.” 

În cadrul aceluiași eveniment Clubului Sportul Studențesc din București i-a fost conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare, pentru devotamentul și profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc.

Alocuțiunea Președintelui Klaus Iohannis
„Stimate domnule Preşedinte al Societăţii Române de Geografie,

Stimate domnule Preşedinte al Clubului Sportiv Sportul Studenţesc Bucureşti,

Distinși invitați,
Doamnelor și domnilor,

Mă bucur că suntem împreună astăzi pentru a celebra istoria şi activitatea a două instituţii româneşti de marcă: Societatea Română de Geografie şi Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti.

Ştiinţa şi sportul reprezintă două domenii cu tradiţie în România, domenii de performanţă, care contribuie la dezvoltarea ţării atât în aria lor specifică de activitate, cât şi prin impactul pozitiv pe care îl au asupra societăţii în ansamblu.

Cred că alăturarea celor două instituţii ilustrează cum nu se poate mai bine dictonul Mens sana in corpore sano.

Societatea Română de Geografie a sărbătorit anul trecut 140 de ani de la înfiinţare, alăturându-se încă din anul 1875 unor instituţii similare din Berlin, Londra, Viena sau Melbourne şi contribuind la progresul Geografiei şi geografilor români în şcoală, ştiinţă şi în cultura română şi universală.

Societatea a respectat de-a lungul timpului misiunea rostită la inaugurare de primul Preşedinte al Societăţii, Carol I: „Lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul ţării, a cărei dezvoltare economică şi politică o urmăreşte Europa cu un interes crescând”, o misiune atât de actuală şi astăzi.

Cei mai mult de 3500 de membri ai Societăţii Române de Geografie continuă tradiţia unor nume mari în istoria domeniului: Alexandru Cantacuzino şi Gheorghe Lahovary – fondatorii Societăţii, Simion Mehedinţi – fondatorul geografiei moderne româneşti, Constantin Brătescu sau Alexandru Obreja.

Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti a împlinit săptămâna trecută 100 de ani de la înfiinţare, timp în care şi-a îndeplinit rolul asumat de către iniţiatorului său, matematicianul Traian Lalescu, acela de a fi emblema sportivă a tuturor studenţilor şi cadrelor didactice din universităţile şi instituţiile de învăţământ superior din Bucureşti.

Cu scopul său de a crea oameni educaţi, pregătiţi să facă faţă provocărilor, Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti demonstrează că performanţa sportivă este un mijloc de a atinge performanţa profesională şi socială.

De-a lungul anilor, atât Societatea Română de Geografie, cât şi Clubul Sportul Studenţesc Bucureşti au demonstrat rezilienţă, putere de adaptare, profesionalism şi dedicare faţă de scopul asumat, precum şi faţă de misiunea moştenită încă de la înfiinţare.

Daţi-mi voie să felicit cele două instituţii centenare pentru activitatea lor în România, pentru contribuţia lor în ştiinţă, cultură, dezvoltare profesională şi performanţă.

Sunt încrezător că sportul românesc îşi va restabiliza poziţia pe harta europeană şi internaţională, iar ştiinţa românească va fi tot mai bine cotată în clasamentele comunităţii ştiinţifice la nivel global.

Vă mulţumesc pentru dăruirea şi activitatea dumneavoastră în slujba ştiinţei, a culturii şi a sportului – cu misiunea dumneavoastră comună de a dezvolta societatea românească – şi vă doresc mult succes în continuare!”

ȘTIRI