Doi elevi din Fălticeni și Suceava au prezentat casa ecologică inteligentă la Expoziția Științifică Internațională de la LuxemburgActualitate

Doi elevi din Fălticeni și Suceava au prezentat casa ecologică inteligentă la Expoziția Științifică Internațională de la Luxemburg

       Accesări: 1165

Au ajuns în centrul atenției cercetătorilor europeni. Doi liceeni din Fălticeni și Suceava au reprezentat România la un concurs internațional de proiecte desfășurat în capitala Marelui Ducat de Luxemburg, în perioada 18 – 21 martie, unde au putut dezvălui un nou concept de casă ecologică. Tinerii noștri au fost invitați să ia parte la Expoziția Științifică Anuală, locul în care se reunesc viziunile elevilor pasionați de inginerie, biologie, informatică, robotică, materializate în studii asupra tehnologiilor viitorului.

Fălticeneanul Dimitrie Cieleki, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Nicu Gane”, și suceveanca Ana Maria Marcu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, au participat la expoziția concurs cu studiul care prezintă casa viitorului: ecologică, inteligentă și autosustenabilă.

Proiectul elevilor români, botezat „Your Personal House – A Technological Progress”, a fost dezvoltat și perfecționat în decurs de doi ani de muncă.

Anul acesta în selecția concurs internațional au intrat 20 de echipe din 11 țări, plus țara gazdă.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Au luat parte 42 de participanți din Europa, Asia și Africa. Întreaga competiție s-a desfășurat în orașul Luxemburg sub patronajul Fondului Național de Cercetare și al Fundației Tinerilor Oameni de Știință.

Dacă restul competitorilor au intrat în concurs după o selecție riguroasă, liceenii din Fălticeni și Suceava au ”sărit” această etapă, ei având statul de invitat și totodată de participant la ”Expo Sciences Luxembourg”.

Transportul la competiția internațională este asigurat de Primăria și Consiliul Local Fălticeni, din bugetul local fiind alocați 1550 lei.

”Am ajuns la Luxemburg, fiind invitați de organizatorii expoziției, după ce aceștia au rămas cu o impresie foarte bună la evenimentul de la Bruxelles, unde ne-am prezentat anul trecut.”, ne-a declarat Dimitrie Cieleki. ”Ca să fii prezent aici trebuie să te califici în urma unei selecții. Noi însă am fost invitați în mod direct.”

”Mă bucur mult că am putut fi prezentă și la expoziția de la Luxemburg.”, afirmă Ana Maria Marcu. ”Sunt susținută de Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Sper ca această experiență să fie benefică pentru viitoarea mea carieră în inginerie.”

Casa inteligentă și autosustenabilă este un proiect prezentat și anul trecut la Bruxelles, însă la Luxemburg creatorii acesteia au venit cu versiunea îmbunătățită. Proiectul elevilor de liceu s-a dezvoltat sub coordonarea reputaților profesori doctori Marcel Porof și Petru Crăciun.

Proiectul elevilor români este înscris la secțiunea inginerie.

Casa eco poate fi produsă la scară largă, iar dacă acest lucru s-ar întâmpla ar fi de 3 ori mai ieftină decât casele autosustenabile actuale. Având forma unui trapez, clădirea cu parter și un etaj este realizată integral pe o structură din lemn, iar pereții sandviș sunt umpluți cu lână de oaie. Un perete al casei este realizat din integral din sticlă pentru absorbția maximă de energie solară.

Fibra naturală de origine animală este cel mai bun izolator termic posibil, coeficientul de transfer energetic fiind extrem de redus.

Energia solară este utilizată în mod inteligent astfel încât cu ajutorul unor sisteme de conducție va fi disponibilă sub formă de lumină de dimineața și până seara. Toate sistemele sunt optimizate pentru eficiență maximă în captarea, păstrarea și transformarea energiei provenită de la soare, în lumină și energie electrică. Apa și vântul sunt alte resurse naturale utilizate pentru funcționarea nepoluantă a clădirii.

Casa inteligentă, ecologică și autosustenabilă are 100 de metri pătrați și costă aproximativ 70.000 de euro.

Proiectul tinerilor Dimitrie Cieleki și Ana Maria Marcu s-a dovedit unul din elementele de atracție ale expoziției științifice internaționale și competiției între națiuni, elevii Colegiilor Naționale ”Nicu Gane” și ”Ștefan cel Mare” fiind însoțiți de profesorul doctor Petru Crăciun.

ȘTIRI