Doi elevi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane” au primit trei distincții la Salonul Internațional de InventicăSpecial

Doi elevi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane” au primit trei distincții la Salonul Internațional de Inventică

       Accesări: 147

Tinerii din Fălticeni nu duc lipsă de ingeniozitate. Doi elevi ai Colegiului Național „Nicu Gane” au creat o casă inteligentă pe care au prezentat-o la prima ediţie a Salonului Internaţional de Inventică şi Educaţie Creativă pentru Tineret. Autorii proiectului sunt Mihai Gabor (clasa a XI-a) şi Gabriel Ungureanu (clasa a X-a), adolescenți care au adus în atenție propria viziunea asupra clădirilor viitorului.

Coordonați de profesorul doctor Marcel Ciuruș, elevii au pus la punct un conceptul la scară redusă a unui imobil în care cantitatea de oxigen, temperatura interioară și calitatea aerului este reglată cu ajutorul unor sisteme electronice.

Oricare dintre cele trei repere pot fi setate cu ajutorul unui soft gestionat de pe telefonul mobil, sistemele electronice din dotarea casei fiind pregătite să intervină de fiecare dată când parametrii din propriul cămin coboară la un nivel inferior.

Întregul concept, dezvoltat de Mihai și Gabriel, botezat „Smart Home Lifestyle”, este centrat pe ideea confortului de acasă fără intervenție umană. Din acest motiv casa monitorizează și acționează singură pentru menținerea paramentrilor stabiliți în spațiul de locuit.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Casa inteligentă este prietenoasă cu mediul. Alimentarea sistemelor se realizează cu energie curată, captată din lumina solară și transformată în curent electric.

Smart Home Lifestyle este un proiect de casă inteligentă, care vine în întâmpinarea omului de mâine din ce în ce mai solicitat de societate, care îşi propune să-i facă existenţa în spaţiul de locuit cât mai comodă, mai sigură, mai sănătoasă şi cu un consum cât mai mic de energie, contribuind astfel şi la protejarea mediului înconjurător.

Procedura utilizată la realizarea acestui proiect are la bază atât monitorizarea stării spaţiului de locuit, cât şi a condiţiilor meteorologice locale, prin intermediul diferiţilor senzori conectaţi la o placă de dezvoltare Arduino Mega 2560, în vederea prelucrării de către aceasta a informaţiei, luării deciziilor, comandării în consecinţă a unor actuatori şi furnizării beneficiarului prin intermediul telefonului inteligent, a diferitelor informaţii necesare monitorizării şi comandării de la distanţă a diferitelor funcţii şi aplicaţii.

La realizarea proiectului s-a ales placa Arduino Mega 2560, datorită ergonomiei şi fiabilităţii ei.

„Materialele utilizate la realizarea machetei sunt materiale biodegradabile, în marea lor majoritate fiind obţinute prin reciclare.”, explică profesorul doctor Marcel Ciuruș. „Utilizarea în cadrul proiectului a senzorilor de voltaj, curent, temperatură, umiditate, precum şi a actuatorilor, a fost gândită astfel încât macheta să redea cât mai fidel performanţele care pot fi atinse de o casă reală. Smart Home Lifestyle este un proiect de casă ecologică inteligentă, care se doreşte a fi un proiect inovator, tinzând să accentueze ideea că este nevoie să acordăm o atenţie sporită calităţii vieţii în ansamblu pe Terra.”

Mihai și Gabriel au lucrat o vară întreagă la proiectul lor, un proiect care nu peste mult timp ar putea deveni realitate într-o societate tot mai concentrată asupra factorilor de sustenabilitate.

Cu toate că acest salon de inventică este dedicat studenților, elevii colegiului din Fălticeni au reușit să surprindă și în același timp să impresioneze.

În urma jurizării lucrărilor expuse, echipa Colegiului Naţional „Nicu Gane” a primit trei distincţii: Medalia de Aur din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, diploma de Excelență din partea Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi „Premiul Special” din partea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Salonul Internaţional de Inventică şi Educaţie Creativă pentru Tineret s-a desfășurat la Suceava, în perioada 2 – 4 noiembrie 2017 , organizator fiind Universitatea „Ştefan cel Mare”.

La eveniment au fost expuse 33 de lucrări ale unor tineri cercetători studenți din România, Republica Moldova, Malaezia, Maroc, Indonezia, China, India, USA, Franța, Rusia și Bulgaria.

ȘTIRI