Trei canotori din Baia, Rădășeni și Cornu Luncii au fost medaliați cu aur, argint și bronz la Campionatul EuropeanSport

Trei canotori din Baia, Rădășeni și Cornu Luncii au fost medaliați cu aur, argint și bronz la Campionatul European

       Accesări: 4586

Rezultate excelente obținute la un concurs internațional. Componenți ai lotului național de canotaj, Maria Magdalena Rusu, Ciprian Tudosă și Ionuț Prundeanu au încheiat pe podium participarea la Campionatul European de Seniori. Competiția s-a desfășurat în Elveția, iar două dintre cele șase medalii obținute de România au revenit echipajelor în care au evoluat cei doi canotori, foști sportivi ai C.S.S. Nicu Gane Fălticeni.

Aceasta a fost prima competiție majoră din sezonul cald, un test important înaintea participării la următoarele trei campionatele mondiale și la jocurile olimpice de la Tokyo din 2020.

Aflată la prima participare la categoria seniorilor, Maria Magdalena Rusu, originară din comuna Baia, a devenit campioană europeană cu echipajul 8+1 rame, considerată proba regină a canotajului.

Echipajul românesc, cel mai tânăr din competiție, a obținut singura medalie de aur pentru lotul României care și-a apărat titlul câștigat anul trecut.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Canotoarea din Baia a lăsat să se înțeleagă că încrederea în sine a fost una dintre cheile acestui succes.

„Cursa a fost una extraordinară!”, ne-a declarat Maria Magdalena Rusu. „Am avut încredere maximă în noi, de la prima lovitură până la ultima. Am fost cel mai tânăr echipaj, iar asta nu a însemnat că nu puteam lupta cu celelalte țări pentru victorie.”

Maria Magdalena Rusu – campioană europeană la canotaj seniori (2019)

Un rezultat excelent revine și multiplului medaliat Ciprian Tudosă, care s-a întors cu medalia de argint de la europenele de canotaj.

Canotorul din Rădășeni a concurat în proba de dublu rame, alături de suceveanul Marius Cozmiuc, participând la competiție din postura de vicecampioni mondiali.

Ei au fost întrecuți doar de campionii mondiali din Croația.

Ciprian și Marius au depășit performanța înregistrată anul trecut la Campionatul European, unde au cucerit medaliile de bronz.

„A fost un concurs foarte puternic, cu adversari pe măsură!”, susține Ciprian Tudosă. „Este un rezultat foarte bun pentru noi,ținând cont că este a treia medalie consecutivă. Suntem mulțumiți de rezultat și acest argint vine ca un semn ca suntem pe drumul cel bun spre Tokio.”

Ciprian Tudosă – vicecampion european la canotaj seniori (2019)

Al treilea canotor din zona Fălticeni care a urcat pe podiumul Campionatului European este Ionuț Prundeanu.

Sportivul originar din Cornu Luncii a făcut echipă cu Marian Enache, cei doi fiind protagoniștii unei curse spectaculoase în finală, unde s-au clasat pe locul III.

Vicecampionii europeni de anul trecut au obținut medalia de bronz la proba dublu vâsle. Ei au fost depășiți cu doar 45 de sutimi de secundă de locul 1 (Polonia) și cu doar 36 de sutimi de echipajul de pe locul 2 (Elveția)!

„Noi am venit la această competiție hotărâți să ne facem cursele cum știm noi, înainte pierdeam mult pe finiș și am lucrat mult la asta, dar acum trebuie să lucrăm pe prima parte.”, ne-a spus Ionuț Prundeanu. „A fost o cursă grea, anul trecut am pierdut aurul la 50 de sutimi venind pe locul doi, dat anul acesta am venit pe locul 3 la doar 45 de sutimi de locul 1. Mai avem trei luni până la calificarea pentru olimpiadă. Și trebuie să lucram intens și cu seriozitate pentru a ocupa un loc cât mai bun și la campionatul mondial.”

Ionuț Prundeanu – medaliat cu bronz la Campionatul European de Canotaj (2019)

Al patrulea reprezentat al lotului național care provine din zona Fălticeni este Larisa Roșu.

Canotoarea din comuna Preutești s-a calificat, cu echipajul din care face parte, în finala probei feminine de patru vâsle.

Echipajul din care a făcut parte s-a clasat pe locul 6.

„Noi am evoluat mult pe timpul curselor. Astăzi am făcut cea mai bună cursa a noastră!”, ne-a declarat Larisa Roșu. „Am tras până la ultima lovitură! Suntem foarte mulțumite de rezultatul obținut. Suntem tinere, avem timp să creștem.”

Larisa Roșu

În finala competiției, româncele au concurat cu echipajele din Germania, Olanda, Ucraina, Polonia și Marea Britanie.

Toți cei trei canotori, Maria Magdalena Rusu (Baia), Ciprian Tudosă (Rădășeni) și Larisa Roșu (Preutești) sunt legitimați la clubul sportiv Steaua.

În cadrul aceleași competiții au evoluat alți patru canotori suceveni, Viviana Bejenariu (locul 2, medalie de argint, cu echipajul în proba de 4 rame), Vlad Aiacoboae (locul 4 cu echipajul în proba 8+1), respectiv Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă (locul 5 la dublu vâsle, categorie ușoară).

În clasamentul pe medalii, România ocupă locul 4 pe națiuni, la Campionatul European de Canotaj seniori din Elveția, cu șase medalii, una de aur, patru de argint și una de bronz.

ȘTIRI