Doi austrieci și un german investesc suflet, timp și bani pentru 90 de copii instituționalizați din FălticeniSocial

Doi austrieci și un german investesc suflet, timp și bani pentru 90 de copii instituționalizați din Fălticeni

       Accesări: 143

Călătoresc peste o mie de kilometri pentru împlinirea unui scop nobil. Doi austrieci și un german fac echipă într-un proiect social-filantropic care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru copiii instituționalizați din Fălticeni. Pe lângă implicațiile financiare, ei pun mult suflet, arătând nu doar generozitate ci și compasiune.

Barbara Neubrand, Cristoph Jonas și Bodo Kirchner s-au oferit voluntari cei care au decis să aducă  pasiunea pentru bine, dar mai ales schimbarea în bine. Ei intervin acolo unde statul trebuia să o facă, dar n-a făcut-o din motive lesne de înțeles. Au discutat despre intențiile lor cu DGASPC Suceava și au obținut tot sprijinul din partea instituției.

Barbara, Cristoph și Bodo și-au propus să modernizeze toate cele 11 locuințe, din Fălticeni, unde își duc traiul zilnic 90 de suflete, copii pentru care statul este mama și tata.

”Trebuie să rezolvăm o mulțime de probleme, și le vom rezolva”, ne-a spus Barbara Neubrand. ”Sunt copii minunați, sunt copii care muncesc mult pentru a-și îmbunătăți situația. Sunt profund impresionată să-i văd atât de ambițioși. Sunt mândră de ei și știu că merită mai mult.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Barbara este promotorul întregului proiectul, iar Cristoph și Bodo sunt, cum se spune la noi în popor, ”omul priceput la toate”.

Totul a început în vara acestui an când ea auzise de la o prietenă, un medic din Viena, despre copiii instituționalizați și nevoile lor. Nu a durat mult și a făcut prima sa vizită la Fălticeni. Atunci i-a cunoscut pe cei aflați în grija statului român. La Fălticeni sunt 90 de copii instituționalizați, iar o parte din ei sunt cu dizabilități. Barbara a plecat spre Viena cu gândul de a schimba lucrurile. Și-a vândut mașina de lux, a pus bazele fundației My Promise și s-a întors la Fălticeni. S-a întors cu o echipă și o mașină plină cu daruri. L-a cooptat pe Cristoph, iar pe Bodo l-a convins să intre în echipă cu un simplu mesaj pe Facebook.

Barbara Neubrand este la prima experiență, de acest fel, cu o fundație filantropică. Proiectul de Fălticeni este primul și cu siguranță nu va fi ultimul.

Cristoph Jonas este al doilea membru al fundației My Promise. Este plin de entuziasm și gata să facă tot ceea ce și-au propus de la plecarea lor din Viena.

Bodo Kirchner este un om de afaceri din Breitungen, un orășel din inima Germaniei, dar și-a găsit timp să vină în România pentru a vedea realitățile locului și pune umărul la rezolvarea celor care sunt.

Cei trei intenționează ca, prin acest proiect de întrajutorare pentru copii aflați în dificultate, să contribuie nu doar cu îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării sau mobilier ci și la îmbunătățirea condițiilor de viață prin renovarea locuințelor. Primii pași s-au făcut încă din toamnă, când s-au cumpărat materialele necesare. Din cele șase apartamente, pe care echipa voluntarilor din Austria și Germania este decisă să le modernizeze, primul este aproape gata, iar asta înseamnă că un obiectiv din proiect a fost atins.

Tot în toamna acestui an, Barbara, Cristoph și Bodo au cumpărat echipamente de joacă (balansoar, tobogan, leagăn), cărți și mobilier pentru casele de tip familial Domino, Daria și Nada Florilor, unde locuiesc copiii cu dizabilități, aflate tot sub coordonarea SMCD (Serviciului Multifuncțional pentru Copiii aflași în Dificultate), serviciu condus de Gabriela Curtui.

Ajutorul acestor oameni de bine este o adevărată gură de oxigen, un ajutor important și nesperat care va schimba condițiile de viață pentru 90 de copii. ”Vreau să mulțumesc Fundației My Promise” și lui Bodo Kirchner pentru acest ajutor. Este un ajutor important și mare. Ei sunt ca oxigenul pentru noi. Ei ne dau o viziune optimistă a viitorului pentru că doresc să ne ajute. Ne oferă atât de multă grijă și dragoste pentru copii. Noi nu ne-am așteptat la așa ceva. Doamna Barbara a reușit adune, la un loc, oameni cu inimi bune.”

Cu gândul la alte schimbări, ce țin de actualitate, cei doi austrieci și omul de afaceri german deja țintesc mai departe. Ei cheamă comunitatea locală, atât oamenii de afaceri cât și persoanele din diferite medii, la implicare, cerând fălticenenilor o mai mare atenție orientată spre copiii instituționalizați din Fălticeni, amintind ca factor de succes integrarea socio-profesională, formarea deprinderilor de viață în scopul pregătirii copiilor instituționalizați pentru trecerea la statutul de cetățeni ai comunității.

Proiectul voluntarilor Barbara, Cristoph și Bodo este abia la început. Se derulează pas cu pas, conform planului. Și-au propus să dea un aer proaspăt la toate cele 6 locuințe, 3 case și 2 apartamente sociale, să schimbe ambianța căminelor pe unde vor trece și alte generații. Este un proiect umanitar de durată în care investesc timp, suflet și bani. Și o fac pentru prima dată în viața lor. S-a întâmplat să fie aici, la Fălticeni.

”În mod oficial vreau să le spun mulțumesc pentru toate eforturile și implicarea lor”, ne-a declarat Gabriela Curtui. ”Nu multor oameni le pasă de copiii aflați în îngrijirea statului. Românii trebuie să învețe de la oameni ca ei. Lucrurile se pot schimba când oferi dragostea și generozitate. Nu este de ajuns să ajuți doar cu bani, ci doar să accepți că oricând și oriunde, copii ca aceștia pot fi ajutați, iar cu puțin ajutor poți să faci atât de multă diferență în viața unui copil, care nu este cu familia lui din diferite motive. Ei nu sunt vinovați pentru că sunt în sistem. Comunitatea nu trebuie să se mulțumească spunând că sunt sub protecția statului. Pentru că orice familie, la un moment dat, poate avea probleme. Fiecare copil poate trece printr-o dramă sau o tragedie, așa că s-ar putea ca el să aibă nevoie de sprijinul statului.”

ȘTIRI