Doi antreprenori din Fălticeni au investit 500.000 de euro într-o livadă superintensivă de mere înființată la RădășeniActualitate

Doi antreprenori din Fălticeni au investit 500.000 de euro într-o livadă superintensivă de mere înființată la Rădășeni

       Accesări: 10872

Au pornit la drum într-o afacere care dă roade la propriu. Doi antreprenori din Fălticeni vor să intre pe piața națională a merelor de consum, cu produse de primă calitate, care să rivalizeze fructele aduse din import, dar și cu cele ale pomicultorilor români. Aceștia și-au transformat pasiunea de o viață, moștenită din familie, într-o afacere de succes pe termen lung.

Afacerea lor se numește Darifruct și face deja primii pași spre un mare lanț de magazine din România.

Antreprenorii au investit aproximativ 500.000 de euro într-o livadă superintensivă de mere aflată în comuna Rădășeni și care se întinde pe 15 hectare.

Banii provin din fonduri europene, dar și din resurse financiare proprii, și fost direcționați pentru înființarea fermei pomicole.

Costurile investiției includ achiziția și plantarea materialului săditor, șpalierii din beton, un sistem modern de irigație și pregătirea solului.

Povestea afacerii

Totul a pornit de la un teren achiziționat la Rădășeni, în urmă cu aproape 10 ani, cumpărat în ideea unei posibile afaceri în domeniul pomicol.

Antreprenorii au anticipat corect dezvoltarea pieței fructelor din țară, iar acum vor să pătrundă în forță cu produse de calitate la prețuri competitive.

Cu banii câștigați dintr-o altă afacere, sucurile de fructe Aroma, antreprenorii au investit în dezvoltarea fermei Darifruct, care se prezintă la standarde moderne.

Patru soiuri de măr cu productivitate ridicată, soiuri căutate și apreciate de români au fost plantate anul trecut.

Toată investiția s-a concretizat în cinci săptămâni, timp în care s-au plantat 38.000 de copaci și 7.000 de șpalieri din beton.

Soiurile care s-au folosit sunt aduse din Italia și Olanda, ele fiind plantate în sistem superintensiv.

Un olandez s-a ocupat de amenajarea fermei pomicole

Pentru construcția și proiectarea fermei, afaceriștii fălticeneni au apelat la un specialist olandez, Wilbert Corsmit, cel care a cartografiat terenul și i-a revenit partea de execuție a proiectului, plantarea pomilor și fixarea elementelor din beton.

Investiția inițială include și un sistem modern de irigare care se întinde pe cele 15 hectare ale fermei pomicole.

Deși au plantat târziu, în mai și iunie, primele roade nu au întârziat să apară în toamnă. 6 tone de mere au fost culese la prima recoltă. Un salt important s-a reușit anul acesta, în al doilea an de producție, când din livada superintensivă au fost culese 80 de tone de mere.

Toată cantitatea este deja stocată în depozite frigorifice moderne, investiție de câteva mii de euro.

Producția de anul acesta este deja contractată în întregime, merele urmând să fie livrate din luna ianuarie în rețeaua Carrefour.

Planuri noi pentru investiții

Antreprenorii vor continua să investească în perspectiva creșterii producției de mere.

Cei doi oameni de afaceri intenționează să achiziționeze un utilaj special care facilitează culesul și transportul merelor în timpul recoltării.

Un alt obiectiv de viitor este să doteze depozitul de mere cu câteva camere frigorifice inteligente de tipul „Smart Fresh”.

Antreprenorii spun că prioritară este o linie de sortare și ambalare pentru a deservi clienții din România cu un măr din ținuturile de nord al Moldovei, un fruct calibrat și de o calitate superioară.

De asemenea, în următorii 2-3 ani, afaceriștii din Fălticeni vor să cumpere plasă antigrindină pentru a-și proteja livada de ploile cu gheață, tot mai frecvente vara pe fondul schimbărilor climatice.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI