Doar două clădiri mai are de retrocedat Primăria FălticeniActualitate

Doar două clădiri mai are de retrocedat Primăria Fălticeni

       Accesări: 71

 

Municipalitatea se pregătește să încheie unul din cele două capitole din noua lege privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv de regimul comunist. La ora actuală Primăria Fălticeni mai are de retrocedat doar două clădiri, din cele aproape zece ce trebuiau înapoiate foștilor proprietari. Autoritățile locale au trimis adrese moștenitorilor, iar acum așteaptă un răspuns.

Potrivit viceprimarului Gheorghe Aldea două case au mai rămas de restituit în Fălticeni.

Este vorba de clădiri de pe străzile Botoșani și Victoriei. Cererile de retrocedare au fost depuse inițial de titulari, însă, între timp, aceștia au decedat și rămâne în sarcina moștenitorilor să ceară imobilele. În urmă cu puține zile autoritățile locale au trimis adrese urmașilor de drept ai titularilor, pentru ca aceștia să se prezinte la Primărie cu actele care dovedesc calitatea de moștenitor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Aldea spune că deocamdată nu s-au depus actele prin care sunt ei atestă faptul că sunt declarați moștenitori.

Aceștia au termen 30 de zile, de la data primirii adresei, să se prezinte la Primăria Fălticeni pentru clarificarea situației. În caz contrar, urmașii riscă să complice și mai mult modalitatea de restituire. ”Dacă nu răspund adresei noastre, ei vor primi o dispoziție a primarului prin care li se respinge restituirea în natură, iar dosarul va rămâne, în așteptare, nerezolvat. Din păcate, legea nu prevede și perioada cât poate rămâne un dosar nesoluționat”, ne-a declarat viceprimarul Aldea.

Ultimul imobil retrocedat a fost corpul principal al Maternității de pe strada Sucevei. Clădirea a fost revendicată de Comunitatea Evreilor din România și restituită în anul 2009.

Fostul primar Vasile Tofan spune că în cele două mandate ale sale s-au întocmit documentațiile necesare pentru despăgubiri bănești, însă foarte puțini fălticeneni au și primit bani de la statul român. Acesta consideră că lucrurile au stat puțin altfel la Fălticeni, deoarece mare parte din clădirile revendicate de foștii proprietari au fost dărâmate între 1980 și 1989.

ȘTIRI