Directorii de școli și inspectorii de specialitate vor primi un spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihicăActualitate

Directorii de școli și inspectorii de specialitate vor primi un spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică

       Accesări: 851

Vești bune pentru angajații din sistemul public de educație. Profesorii cu funcții de conducere vor primi mai mulți bani la salariu. Potrivit unui text de lege, aceștia vor beneficia de un spor de suprasolicitare neuropsihică, cifrat la 10% din salariul brut.

Legea a fost adoptată pe 11 iulie și publicată în Monitorul Oficial pe 15 iulie 2019.

Până acum sporul de solicitare neuropsihică îl primea doar personalul didactic de predare, respectiv educatori, învățători și profesori, indiferent dacă aveau un contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau dacă era vorba despre plata cu ora.

Proiectul de lege s-a aflat pe masa senatorilor, dezbaterile pe marginea acestuia având loc în lunile aprilie și mai, anul curent.

Legea adoptată prevede ca noutate acordarea aceluiași spor de stres și pentru personalul de conducere.

Mai precis este vorba de rectori, prorectori, decani, inspectorul școlar general, adjuncți, inspectori de specialitate și directorii Casei Corpului Didactic.

Beneficiari ai aceluiași spor de 10% mai sunt directorii și directorii adjuncți.

Inițiatorii actului normativ, senatorii social-democrați Liviu Pop și Ion Rotaru, au susținut în expunerea de motive, că directorii instituțiilor de învățământ au probleme în modalitatea de aplicare a acestei prevederi.

În altă ordine de idei, sporul nu era oferit în mod unitar la nivelul unei unități de educație, ci doar personalului de predare, chiar dacă directorii, spre exemplu, aveau și ore la catedră.

Cadrele didactice primesc sporul de stres începând cu 1 decembrie 2018.

De menționat faptul că directorii de școli și adjuncții au primit, același spor, din mai 2019, prin aplicația Edusal, deși legea actualizată în această privință, a fost adoptată abia în urmă cu câteva zile.

Sporul de stres nu se aplică personalului didactic auxiliar, respectiv persoanelor cu funcția de secretar, contabil, bibliotecar și administrator de școli.

ȘTIRI