Direcția Silvică Suceava vinde 6.800 de pomi de Crăciun. Polițiștii derulează acțiuni pentru descurajarea vânzărilor iliciteActualitate

Direcția Silvică Suceava vinde 6.800 de pomi de Crăciun. Polițiștii derulează acțiuni pentru descurajarea vânzărilor ilicite

       Accesări: 576

Pentru Sărbătorile de iarnă, Regia Națională a Pădurilor– Romsilva oferă spre vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, din care 53.040 sunt din specia brad, iar 12.610 sunt din specia molid sau alte specii rășinoase. 

Puieții ornamentali provin din pepinierele proprii și din culturi dedicate sub culoarele electrice, unde pot fi plantați doar pomi pentru Crăciun, sau din lucrări silvice de îngrijire a pădurilor, adică din extragerea arborilor tineri din culturi cu desime excesivă.

Din pepinierele silvice, pomii de Crăciun pot fi cumpărați cu rădăcina protejată sau direct în ghiveci, pentru a putea fi replantați după sezonul sărbătorilor de iarnă.

Soluția replantării pomilor de Crăciun este recomandată de specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, fiind promovată în rândul tinerilor prin programele de educație forestieră, pentru implicarea acestora în gestionarea durabilă a pădurilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cei mai multi puieți ornamentali pentru Crăciun provin din pepinierele silvice ale Direcțiilor Silvice Suceava – 6.800 de pomi, Ilfov – 5.600 și Prahova – 3.400 de puieți.

În județul Suceava, brazii de vând la Ocoalele silvice din Gura Humorului, Solca, Stulpicani, Marginea și Fălticeni și pepiniera Salcea.

Prețurile de vânzare variază între 15 și 35 de lei, în funcție de specie și înălțime, pentru pomii de Crăciun recoltați în urma lucrărilor silvice, și între 20 și 360 de lei pentru pomii de Crăciun proveniți din pepinierele Romsilva, în funcție de dimensiuni și condițiile de livrare.

Polițiștii suceveni derulează acțiuni pentru descurajarea vânzărilor ilicite

Având în vedere specificul perioadei şi apropierea sărbătorii Crăciunului, poliţiştii suceveni au intensificat activităţile de control pentru asigurarea legalităţii depozitării,transportului şi comercializării brazilor de Crăciun.

Deși mai sunt peste 2 săptămâni până la Sărbătoarea Crăciunului, polițiștii au descoperit deja în cadrul acțiunilor de control brazi care erau deţinuţi şi urmau să fie comercializaţi cu încălcarea legislaţiei în domeniu.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul silvic şi solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic şi să sesizeze de îndată poliţia atunci când i-au la cunoştinţă despre acte ilicite în ceea ce priveşte exploatarea, transportul, depozitarea sau comercializarea de material lemnos de orice natură, în special a brazilor de Crăciun.

ȘTIRI