Direcția de Sănătate Publică Suceava îi îndeamnă pe părinți să vaccineze copiii contra rujeoleiSănătate

Direcția de Sănătate Publică Suceava îi îndeamnă pe părinți să vaccineze copiii contra rujeolei

       Accesări: 249

Vaccinurile salvează vieți. Cel puțin așa susțin medicii, care recomandă imunizări împotriva unor boli. Subiectul este unul care i-a împărțit pe părinți în două tabere, pro și contra. Potrivit datelor statistice, imunizarea împotriva rujeolei are cea mai mare rată de refuz dintre toate vaccinurile schemei naționale de vaccinare.

În contextul creșterii numărului de copii și adolescenți diagnosticați cu rujeolă în județul Suceava, conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava reamintește părinților că singura metodă de prevenire a acestei boli este vaccinarea.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzata de Morbillivirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

„Contagiozitatea rujeolei este extrem de ridicată, un singur pacient putând îmbolnăvi la rândul său alte 16-18 persoane. În condițiile în care de la începutul acestui an se înregistrează o creștere constantă a numărului de cazuri diagnosticate și internate săptămânal, recomandăm prezentarea părinților cu copii nevaccinați sau incomplet vaccinați, începând cu vârsta de 9 luni la medicii de familie pentru administrarea vaccinului.”, explică doctorul Liliana Grădinariu, șeful DSP Suceava. „Schema de vaccinare care conferă protecție implică administrarea unei prime doze de vaccin la vârsta de 9 luni, urmată de revaccinare la vârstele de 12 luni și 5 ani.”

Doctorul Liliana Grădinariu a explicat că vaccinul administrat după schema corectă este unul sigur și conferă imunitate, scutind copiii de riscul trecerii prin boală și/sau de apariția unor complicații potențial letale.

Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana în timpul copilăriei.

Simptomele apar după 10 – 12 zile de la momentul infectării.

Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala sunt persoanele nevaccinate împotriva rujeolei, oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă și persoanele cu o deficiență de vitamina A.

Potrivit reprezentanților DSP Suceava, acțiunile de promovare a importanței vaccinării pentru sănătatea populației întreprinse de personalul medico-sanitar, susținute de toți factorii implicați în viața comunității, pot duce la realizarea unei acoperiri vaccinale optime.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rujeola a ucis 158,000 de oameni în 2011, în scădere de la peste 600,000 în 1990). În jur de 90% dintre oamenii expuși pojarului se îmbolnăvesc și nu există niciun tratament.

ȘTIRI