Diplomă de aleasă cinstire pentru un sculptor din Râșca: Distincția i-a fost acordată de Mitropolitul ClujuluiSpecial

Diplomă de aleasă cinstire pentru un sculptor din Râșca: Distincția i-a fost acordată de Mitropolitul Clujului

       Accesări: 14476

Satul românesc nu duce lipsă de oameni speciali. Este tânăr, harnic și înzestrat cu har. Din mâinile unui sculptor din Râșca ies piese de mobilier bisericesc lucrate manual cu mare artă.

Fiecare produs în parte este rodul unei creativități care îmbină frumosul cu originalul.

Ionel Șchiopu este un artizan al lemnului, deși nu are nici o școală de profil în domeniu.

Are 35 de ani și muncește în atelierul de acasă de pe vremea când tușul abia se uscase pe buletin. De două decenii modelează esențele tari ca nimeni altul. Obiectele capătă forme unice, iar calitatea pieselor este combinată cu acuratețea detaliilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Zeci de catapetesme, axionițe și iconostase au plecat din atelierul său spre biserici de orașe sau de la sate. La acestea se adaugă sute de strane, tronuri arhierești, baldachine dar și troițe. Păstrarea elementelor tradiționale în arta sculpturii mobilierului bisericesc este, poate, cel mai important atribut al creațiilor lui Ionel.

La început lucra pentru comenzi venite de la preoți din țară. Cu timpul au început să vină și comenzi din străinătate. Creațiile realizate la el acasă au fost cea mai bună carte de vizită pentru ceea ce Ionel Șchiopu știe să facă cel mai bine.

Păstrarea elementelor tradiționale în arta sculpturii mobilierului bisericesc este, poate, cel mai important atribut al creațiilor meșteșugite cu multă pasiune.

Astăzi este cunoscut în toată țara. Dovada faptului că este un om prețuit de semenii săi vine prin distincția care i-a fost acordată de un ierarh al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În iarna acestui an, meșterul din Râșca a primit în semn de respect, din partea Î.P.S Andrei, Mitropolitul Ardealului, diploma de aleasă cinstire.

Distincția coincide cu finalizarea unei catapetesme deosebite, din lemn de stejar, realizată pentru un lăcaș încărcat de ani, cu ocazia resfințirii bisericii din satul Viile Tecii, județul Bistrița.

 „Această diplomă înseamnă foarte mult pentru mine. Este un semn de recunoștință pentru toată munca mea, de aproape două decenii. Reprezintă un motiv de încredere și un imbold de a merge mai departe pe drumul lemnului sculptat.”, ne-a spus Ionel Șchiopu. „Lucrările mele cele mai multe se bazează pe modele originale, gândite, create, desenate și sculptate de mine, și îmi dau seama că au o anumită valoare și sunt plăcute.”  

 „Ascultând de îndemnul Sfântului Apostol Pavel care zice să cinstiți pe cei care se ostenesc pentru voi”. Pe temeiul prerogativelor conferite, nouă, de Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și ca semn al aprecierii și binecuvântării Noastre, Domnului Ionel Șchiopu îi acordăm Diploma de aleasă cinstire pentru rodnica sa activitate pusă în slujba Bisericii și societății, precum și pentru implicarea generoasă în lucrarea pastoral-edilitară a Parohiei Viile Tecii, Protopopiatul Bistrița.”, amintește Mitropolitul Andrei. „Nădăjduind că această cinstire va fi un temei de a lucra și mai departe, cu încă și mai multă râvnă, pentru Biserica strămoșească, îi zicem dimpreună cu Sfântul Apostol Ioan să ai spor în toate și să mergi bine cu sănătatea, precum bine mergi cu sufletul.”

Meșterul din Râșca este asaltat de comenzi. Cererea foarte mare îl obligă să selecteze lucrările care vor intra în atelierul său, dintre care unele vor fi refuzate.

Absolvent al Colegiului ”Vasile Lovinescu”, pe vremea lui Colegiul Agricol Fălticeni, tânărul Ionel Șchiopu are acum propria firmă și câțiva angajați, după ce ani la rând a trudit pentru a-și câștiga în mod onest existența.

Începe să sculpteze la vârsta de 16 ani dintr-o pură pasiune pentru modelarea lemnului. Mai târziu s-a apucat de lucru cu uneltele confecționate chiar de el în atelierul de fierărie al tatălui său unde, realizând mici piese de artizanat.

Entuziasmul și determinarea l-au făcut pe Ionel Șchiopu să pornească lucrări tot mai importante.

Una dintre acestea este deja pusă în operă. El lucrează la catapeteasma unei biserici ortodoxe din Bari (Italia) ce va fi montată în toamna anului viitor.

 

ȘTIRI