Dimensiunea morală a euluiActualitate

Dimensiunea morală a eului

       Accesări: 76

Este normal ca fiecare să aibă un sentiment de prețuire a propriei valori. Dar acest sentiment nu trebuie exagerat și împins către un egoism atroce. Sentimentul de respect de sine se conjugă prin ceea ce se numește o conștiință a meritelor personale care însă nu trebuie să fie exagerate.

Dimensiunea morală a eului se evaluează în raport cu propria persoană dar și în raport cu impactul asupra altor persoane. Se observă că mulți oameni tind să să considere superiori semenilor lor bazându-se pe o exagerată prețuire a valorii personale. Modestia nu este o virtute întâlnită foarte des. În greaca veche există, în scest sens, termenul de megalothyma. Există însă și termenul de izotymia care exprimă dorința de a fi egalul celorlalți oameni. Dorința megalothimică este reflectată în istorie prin setea de glorie și dominare prezentă la tirani. Megalothyma adică dorința de fi superior se reflectă astăzi prin dorința exagerată de a se impune cu orice preț.

Fiecare om duce o luptă pentru pentru recunoașterea valorii personale în societate și atunci dorința de recunoaștere capătă un rol cheie în viața umană dar recunoașterea trebuie însă raportată la capacitățile și aptitudinele profesionale. De fapt, există în fiecare om o așa numită esență morală dar bineînțeles că nu poate exista garanția unui eu moral desăvârșit! Tot în acest cadru se manifestă sentimentul uman al demnității care este baza unor virtuți cum ar fi eroismul și spiritul civic care reprezintă fundamentul luptei împotriva tiraniei și dorința de trăi într-o societate democratică în care drepturile omului sunt respectate.

Adriana Macsut

Imprumutul Promotional de Sarbatori

ȘTIRI