Accesări: 91

diabetExistă în rândul opiniei publice numeroase concepţii greşite cu privire la diabetul zaharat. Una dintre acestea este că diabetul afectează în principal bărbaţii. Nimic mai fals. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), afecţiunea se întâlneşte atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul femeilor. Mai mult, există chiar o tendinţă crescătoare a numărului de cazuri de diabet zaharat în rândul reprezentantelor sexului frumos, conform experţilor IDF.

La nivel mondial, specialiştii estimează că aproximativ 50% din persoanele cu diabet zaharat sunt femei, ceea ce înseamnă că peste 190 de milioane de femei trăiau cu această afecţiune la sfârşitul anului 2013 (potrivit IDF, anul trecut, numărul cazurilor de diabet zaharat a crescut la 382 de milioane). De asemenea, diabetul zaharat reprezintă a noua cauză de mortalitate în rândul femeilor, fiind responsabil anual pentru pierderea a peste 2 milioane de vieţi.

Femeile cu diabet zaharat prezintă un risc mult mai mare decât populaţia generală de a dezvolta diferite afecţiuni cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut. De exemplu, femeile cu diabet zaharat sunt de patru ori mai predispuse la a suferi un stop cardiac decât femeile fără această afecţiune, arată statisticile Asociaţiei Americane de Diabet.

Problematica diabetului zaharat în rândul femeilor este cu atât mai îngrijorătoare cu cât boala poate afecta atât femeile însărcinate, cât şi copiii lor nenăscuţi. Potrivit literaturii de specialitate, diabetul gestaţional poate avea repercusiuni serioase asupra mamei şi copilului, de la pierderea spontană a sarcinii, până la diferite malformaţii congenitale ale noului-născut. Astfel, specialiştii susţin că este extrem de important ca viitoarea mamă diagnosticată cu diabet gestaţional să fie atent monitorizată pe parcursul întregii sarcini şi, în special, în ultimul trimestru.       Informarea corectă cu privire la riscurile şi complicaţiile diabetului gestaţional, atingerea ţintelor terapeutice şi o bună comunicare cu medicul diabetolog pe durata sarcinii, precum şi după naştere, reprezintă cheia managementului eficient al afecţiunii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Acest material este oferit de reprezentanţii Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”. Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şi îşi propune să promoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice.

ȘTIRI