Dezbaterea „HIV/SIDA o problemă a comunităţii” prefateaza Ziua mondiala de lupta impotriva HIV/SIDAEveniment

Dezbaterea „HIV/SIDA o problemă a comunităţii” prefateaza Ziua mondiala de lupta impotriva HIV/SIDA

       Accesări: 74

Asociaţia Red Ribbon Fălticeni în colaborare cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) organizează joi, 27 noiembrie 2014, la ora 10, în Sala de şedinţe a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava,a doua dezbatere cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”. La nivel local, Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată în fiecare an în data de 1 Decembrie.

Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului “In My SHOES” co-finanţat de Elveţia prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

Evenimentul are ca scop prezentarea Raportului “Sub Lupă”- Cercetarea contextului de viață al persoanelor seropozitive din România  dar și identificarea problemelor cu care persoanelor seropozitive s-au confruntat în anul 2014.

“In condiţiile economice, politice şi sociale în continuă schimbare, analiza situaţiei persoanelor seropozitive la nivelul judetului, este necesar a fi realizată periodic pentru a preveni şi rezolva cât mai rapid situaţiile de întrerupere de tratament, situaţiile de discriminare sau de restricţionare a accesului la serviciile medicale sau sociale. Pe de altă parte activitățile de prevenire HIV rămân o prioritate în contextul creșterii constante a numărului de persoane infectate. În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecție cu HIV, numărul persoanelor înregistrate ca trăind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie 2014 fiind de 12 603 (conform www.cnlas.ro )”, se arată în comunicatul de presă emis de Asociaţia Red Ribbon.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Conform raportului „Sub Lupă”:

  • 30.8 % dintre respondenți cred că toți copii născuți din mame seropozitive vor fi și ei seropozitivi
  • 20% dintre respondenți, cred că este nevoie de veselă separată pentru a se proteja de infecția cu HIV
  • 69,8% dintre respondenți asociază persoanelor seropozitive cuvinte apartinând registrului negativ (“frustrate”, “labile”, “nefericite”, „depresive”, “izolate”, “stare de sănătate instabilă și contagioasă”, „dependente”, „iresponsabile”)
  • 24.2% dintre respondenți nu s-ar simți confortabil să îmbrățișeze o persoană seropozitivă (Raportul de cercetare integral pe www.unopa.ro ).

Evenimentul îşi propune dezvoltarea relaţiei între instituţiile şi ONG-urile care activează în acest domeniu, a gradului de colaborare şi sprijin în vederea identificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă persoanele seropozitive. Reunirea factorilor importanţi, asumarea unor direcţii de acţiune şi responsabilităţi în problematica HIV/SIDA este extrem de importantă pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor seropozitive la nivel local.

ȘTIRI