Deținuții Penitenciarului Botoșani au cântat la Biserica Adormirii și au adus 40 de icoane pictate de eiReligie

Deținuții Penitenciarului Botoșani au cântat la Biserica Adormirii și au adus 40 de icoane pictate de ei

       Accesări: 2467

Invitați să cânte la o mare sărbătoare. Deținuții Penitenciarului Botoșani au fost cei care au susținut vocal slujba oficiată, luni dimineața, la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Fălticeni. Ajuns sub escortă, grupul format din 20 de persoane, mai tinere sau mai în vârstă, a fost întâmpinat de preotul paroh Adrian Brădățanu și fratele acestuia, preotul Teodor.

Lor li s-a alăturat părintele Florin Marcu de la capela Penitenciarului Botoșani, astfel că de Sfânta Treime, serviciul divin a fost oficiat de trei preoți.

Este pentru al doilea an când are loc această inițiativă, care se derulează la parohia din Fălticeni.

Deținuții au oferit răspunsurile pe tot parcursul Sfântei Liturghii, lăcașul ctitorit de postelnicul Matei Gane fiind plin la zi de sărbătoare. Iar vocile și prestația acestora au lăsat o bună impresie.

Cuvântul de învățătură al preotului Florin Marcu, păstor de suflete pentru cei întemnițați la Botoșani, s-a dorit un discurs în care mesajul central a fost îndreptarea, pocăința, dar mai ales speranța de reabilitare socială și morală pentru cei care au greșit și care vor să-și reia locul în societate.

„La această sărbătoare, încercăm să împlinim cuvântul Evangheliei de astăzi, al comuniunii, și acela de a căuta împreună, cu toți cei care, cândva au greșit, mai mult sau mai puțin, dar care s-au plecat lui Dumnezeu care privește spre fiecare ființă”, a explicat părintele Marcu. „Faptul că ne rugăm împreună, luăm aminte la acest cuvinte este mesajul nostru, este că împreună dorim să ne mântuim, pentru că nu putem să ne mântuim de unii singuri. Pentru mântuire nu poți decât să mergi împreună cu ceilalți. Mântuirea nu este un lucru egoist, ci este un lucru pe care îl obținem împreună.”

Prezența deținuților la biserică este, de fapt, un parte a unui program mai amplu, destinat celor încarcerați.

Proiectul „Credo”, lansat de preotul Florin Marcu, capelan al penitenciarului, în sprijinul celor întemnițați sunt campanii de care urmăresc schimbarea atitudinii sociale faţă de deţinuţi la nivelul comunităţii locale.

Au fost realizate acţiuni în comun, cu implicarea parohiilor ortodoxe, constând în activităţi liturgice-slujbe, expoziţii de obiecte realizate de deţinuţi în atelierele ocupaţionale, poveşti de succes privind incluziunea socială, expuneri, dezbateri privind mediul penitenciar actual.

Din raţiuni liturgice, activităţile se desfăşoară cu preponderenţă în zilele de sâmbătă și duminică, în spaţiile sociale ale parohiilor implicate, cu participarea unor persoane private de libertate ce reprezintă grupul coral al capelei penitenciarului.

Preotul Marcu a mai afirmat că este datoria creștinilor să întindă o mână de ajutor celor care au nevoie de o nouă şansă.

La rândul său, preotul Adrian Brădățanu s-a declarat bucuros pentru slujirea împreună la marea sărbătoare, amintind că și cei care acum își ispășesc pedeapsa trebuie ridicați moral, spiritual, în virtutea iubirii pe care Dumnezeu o poartă oamenilor care greșesc mai mult sau mai puțin.

„Am trăit momente deosebite și ne bucurăm pentru faptul că am putut fi împreună la sărbătoarea Sfintei Treimi. Una din poruncile Bisericii spune să cercetăm pe cei bolnavi și pe cei aflați în temniță.”, a spus preotul paroh al Bisericii Adormirii. „Chiar mă gândeam, deunăzi, că poate la spital mai ajungem să-i vizităm pe cei în suferință, să-i sprijinim moral sau să-i ajutăm, dar într-un penitenciar mai greu ajungem. Dar, iată că, dânșii au venit în mijlocul nostru astăzi. Este mare lucru! Putem vorbi cu ei, să-i privim în ochi, să le spunem că vrem să-i ajutăm, să-i ajutăm să se ridice moral, spiritual, sufletește, social pentru că și ei sunt aproapele nostru, sunt creația lui Dumnezeu.”

Preotul Adrian Brădățanu

Preotul Adrian Brădățanu a lansat o nouă invitație acestui cor și preotului capelan de a reveni anul viitor, tot la sărbătoarea Sfintei Treimi, în biserica din Fălticeni.

Pe timpul Sfintei Liturghii, la intrarea în biserică au fost expuse 40 de icoane pictate pe lemn, gravate, sau ornate cu boabe mărunte, toate realizate manual în atelierul penitenciarului.

Icoanele sunt purtate în expoziții itinerante la bisericile unde corul cântă la slujbele duminicale sau într-o sărbătoare.

Ca semn de prețuire, preotul Florin Marcu i-a dăruit parohului Adrian Brădățanu o icoană a Maicii Domnului pictată de un deținut al Penitenciarului Botoșani.

După Sfânta Liturghie, enoriașii au urmărit un film de prezentare cu acțiunile din cadrul Proiectului „Credo”.

Inițiatorul programului arăta în cadrul materialului video că are convingerea că putem avea o comunitate mai sigură, iar infracţionalitatea, respectiv fenomenul recidivei, poate fi redus semnificativ doar dacă oamenii, organizaţiile şi instituţiile colaborează pentru atingerea acestor obiective comune.

Sărbătoarea Sfintei Treimi la Biserica Adormirii Maicii Domnului s-a încheiat cu o agapă frățească.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI