Destinații la sfârșit de săptămână – Mănăstirea RâșcaSpecial

Destinații la sfârșit de săptămână – Mănăstirea Râșca

       Accesări: 721

Mănăstirea Râșca – la început numită Bogdănești – a fost înființată în 1359 de Bogdan Vodă, venit din Maramureș ca întemeetor al Principatului Moldovei.

Distrusă fiind de tătari prin foc, a fost refăcută în 1511 de Bogdan Vodă, fiul lui Ștefan cel Mare.

Dar și aceasta, pustiită fiind de turci, s-a zidit din temelie, în 1540, actuala Mănăstire, dincolo de Râul Râșca, pe un dâmb, de Petru Rareș Voievodul Moldovei, dându-i numele Mănăstirea Râșca.

Știut să fie că Mănăstirea Râșca, prin poziția ei , retrasă fiind, i s-a dat și destinația a fi închisoare pentru călugării vagabonzi și îndeosebi pentru boierii răzvrătiți împotriva domnitorului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din ordinul prințului Mihai Sturza, a fost închis aici, în 1844, în celula din zidul clopotniței, care se vede și astăzi, Mihail Kogălniceanu, marele bărbat de stat, 6 luni, pentru ideile sale politice prea înaintate.

În 1921, un groaznic foc a ars acoperișul bisericii, casa de oaspeți și chiliile cu întreaga gospodărie, așa că Mănăstirea era amenințată cu pustiirea.

Din îndemnul și stăruința I.P.S. Mitropolit PIMEN al Moldovei, a fost refăcută prin munca și osârdia călugărilor, ajutați de popor și autorități; terminându-se în timpul domniei M.S. Regelui Carol II, prim ministru fiind N. Iorga, stareț fiind Arhimandritul Paisie Cozma.

În vremea Marelui război pentru întregirea neamului, 1916-1918, călugării din această mănăstire au mers ca infirmieri pe câmpul de luptă, pentru îngrijirea răniților, iar chiliile mănăstirei au servit ca spital militar îngrijit de călugării bătrâni, pentru ca toți, în acele vremuri grele pentru țară, ca buni români, să-și facă datoria.

Sursa informațiilor – Mănăstirea Râșca

Foto – Alexandru Săvescu

ȘTIRI