Despre educaţie, libertate şi credinţăActualitate

Despre educaţie, libertate şi credinţă

       Accesări: 63

Până pe 6 martie 2015 părinţii şi elevii trebuie să completeze o cerere în care să menţioneze dacă vor sau nu să studieze religia în şcoală.

Ca o ironie a sorţii pe 6 martie 1945 s-a instituit guvernul dictatorial al lui Petru Groza. Generaţia parinţilor şi bunicilor acestor copii care a fost educată în perioada comunismului când religia era la index  a dezvoltat o ură viscerală împotriva religiei, iar Remus Cernea, ajuns în Parlament, este exponentul aceste uri.  Este straniu … pentru ca totuşi a absolvit o facutate de filosofie şi face totuşi o confuzie între profesorul de teologie care are licenţă didactică şi cler care are o licenţă în teologie pastorală.

Dumnezeu ar fi putut să creeze oamenii ca roboţi, dar nu a facut-o. Le-a dat libertatea de a alege. Legea morală permite omului să folosească în mod corect libertatea, adică în modul în care această libertate să aducă binele omului (Josemaría Escrivá de Balaguer, Când Cristos trece, nr. 113).

Iubirea pentru copii înseamnă să le acorzi libertatea de a alege, dar acordarea acestei libertăţi a copiilor înseamnă şi riscul expunerii la consecinţe actelor produse de acordarea acestei libertăţi. A acorda libertatea copiilor înseamnă a le cultiva abilităţile care să le permită o alegere – este vorba aici despre o paternitate asumată printr-o educaţie continuă (J. M. Barrio, „A educa în libertate”, în e-communio.ro, http://www.e-communio.ro/stire1708-a-educa-in-libertate, 07 iulie 2014)

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Educaţia unui copil începe în prima zi de viaţă.  Acest copil trebuie să se simtă iubit şi ocrotit în familia lui: „Copilul tău vine cumva din lumea de dincolo, din stele, și are nevoie, aici, pe Pământ, să se însoțească, să se atașeze, să fie iubit, să crească” (Scrisoare de la un profesor bun către un părinte bun, în e-communio.ro, http://www.e-communio.ro/stire2393-scrisoare-de-la-un-profesor-bun-catre-un-parinte-bun, 21 ianuarie 2015).  În spirtul acestei educaţii în libertate se dovedeşte a fi documentul elaborat pe 28 februarie 2015 de Consiliul Consultativ al Cultelor şi intitulat LUMINĂ PENTRU VIAŢĂ.

„1. Pornind de la convingerea comună că ora de Religie promovează valorile spirituale perene şi comportamentul uman paşnic şi responsabil în familie şi societate, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a adoptat apelul comun intitulat LUMINĂ PENTRU VIAŢĂ. Importanţa orei de Religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor (Anexă).

2.Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită Parlamentului României ca, în adoptarea prevederilor legale care urmează să pună în aplicare Decizia Curţii Constituţionale nr. 669/2014 şi să completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, să aibă în vedere şi următoarea propunere:

Art. 18 alin. 2 teza I: Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de Religie se face prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.” (Consiliul Consultativ al Cultelor din România reafirmă importanţa orei de Religie,  în e-communio.ro, http://www.e-communio.ro/stire2550-consiliul-consultativ-al-cultelor-din-romania-reafirma-importan-a-orei-de-religie,  01 martie 2015)

Într-o societate consumistă şi hedonistă Remus Cernea este un model… pentru că a mers la câteva mitinguri… a fost vocal la aceste mitinguri, a ajuns la televizinue şi a fost propulsat în Parlament. Este un exemplu clar de om care şi-a urmărit doar binele propriu. A profitat de lipsa de religiozitate a unor oameni crescuţi în comunism şi prin faptul că s-a erijat în purtătorul de cuvânt al acestora el luptă de fapt… pentru un nou mandat în Parlament. Cu înverşunare atacă orice fel de carte religioasă pretinzând că este un soi de… zeu laic care a descoperit moralitatea universală.

 

ȘTIRI