Despre argint și bijuterii din argintDiverse

Despre argint și bijuterii din argint

       Accesări: 487

Argintul nu a stat niciodată prea departe de aur. Dacă aurul e simbol al soarelui, argintul, fiind alb, este simbol selenar, al lunii. Este un metal alb, strălucitor, și, după cum îi spune și numele, argintiu.

În tăietură proaspătă, are o culoare ușor gălbuie. Face parte, împreună cu aurul, platina, paladiul, iridiul din categoria metalelor prețioase.

Este moale, maleabil și ductil, fiind metalul cu cea mai mare conductibilitate electrică și termică. Vasele de argint purifică conținutul și împiedică dezvoltarea bacteriilor. Este lăudată vesela pe care o foloseau boierii în antichitate și pe bună dreptate.

Bijuteriile din argint, spre deosebire de cele din aur, nu își păstrează culoarea și strălucirea, ci, cu timpul, se înnegresc din cauza oxidării.

Fenomenul de înnegrire este datorat mediului înconjurător, transpirației (conținut diferit de substanțe acide), tratamete balneare (băi cu sulf), aliaje diferite cu predispoziție pronunțată la oxidare, parfumuri sau deodorant, în contact cu substanțe acide, detergenți sau produse care conțin clor.

Pentru a preveni oxidarea argintului, bijuteriile trebuie ținute într-o cutie bine închisă și trebuie evitată umiditatea. Dar e aproape imposibil ca o bijuterie de argint să nu se oxideze cu timpul.

Totuși, putem lua anumite măsuri pentru a amâna cât mai mult momentul oxidării:

  • din când în când, trebuie curățate cu o cârpă moale, iar când le punem în cutia de bijuterii, ar fi indicat să le înfășurăm într-o bucată de material din bumbac, moale
  • argintul trebuie ferit de soare, de umiditate, de gaze sulfuroase și de obiecte din cauciuc, deoarece se oxidează și se înnegrește.
  • trebuie evitat, pe cât posibil, și contactul direct al bijuteriilor de argint cu parfumurile și produsele cosmetice.
  • la bijuteriile de argint, pentru a absorbi umiditatea, se pot pune câteva plicuri de silica gel (cum se găsesc și în cutiile de pantofi).

Descoperiți bijuteriile potrivite stilului dumneavoastră la magazinul Fest din Fălticeni, strada Republicii, Bloc 31, Parter, vizavi de Catedrala Învierii.

Colecția noastră și catalogul de bijuterii poate fi regăsit și pe portalul festone.ro.

ȘTIRI