Deputatul Alexandru Rădulescu prezintă rezultatele guvernării social-democrate pentru anul 2017Politică

Deputatul Alexandru Rădulescu prezintă rezultatele guvernării social-democrate pentru anul 2017

Este momentul bilanțului pentru cei care ne conduc țara. Social-democrații au decis că este timpul să le spună românilor despre roadele guvernării pe anul trecut. Deputatul Alexandru Rădulescu, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, aduce în prim plan principalele realizări din agenda coaliției aflată la putere.

Parlamentarul amintește de creșterea economică record, de peste 7%, înregistrată de România pe fondul creșterii industriale, de 23%, conform Eurostat.

În aceeași perioadă, puterea reală de cumpărare a românilor a crescut în 2017 cu circa 11%, la pensionari cu peste 14,6%, luându-se în calcul și inflația. Alexandru Rădulescu punctează și faptul că indicele câștigului salarial net în 2017, comparativ cu 2016, a fost de 109,9%.

Anul trecut s-a adoptat salarizarea unică și creșterea retribuțiilor. Deputatul PSD amintește faptul că cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost mai mari cu 9 miliarde lei în 2017 față de 2016. Situația pentru anul 2018 se înscrie pe același curs, după ce în primele 3 luni salariile bugetarilor au crescut cu aproximativ 25%, în timp ce angajații din sistemul de sănătate au obținut o creștere mult mai mare.

Tot anul trecut, parlamentarii din arcul puterii au decis majorarea salariului minim la 1.450 lei brut, iar de la 1 ianuarie 2018 la valoarea de 1.900 lei brut.

Prin aceleași măsuri ale guvernării PSD-ALDE valoarea punctului de pensie a crescut în 2017 la 1.000 lei, iar în 2018 va crește la 1.100 lei. Pensia minimă a crescut în 2017 de la 400 lei la 520 lei și va ajunge la 640 lei la 1 iulie 2018.

Deputatul social-democrat precizează și faptul că în noul exercițiu financiar european 2014-2020, absorbția fondurilor europene la nivelul anul 2017 înregistrează un avans de până la 11%, în condițiile în care acreditarea Autorităților de Management s-a finalizat abia în luna august.

Performanța este asemănătoare celei înregistrate de un alt guvern social-democrat, care în perioada 2012-2015 a reușit să absoarbă peste 89% din totalul fondurilor europene alocate.

Potrivit aceluiași raport, anul trecut România a fost campioana absorbției de fonduri europene pentru subvenționarea agriculturii, cu fonduri de peste 4,2 miliarde de euro.

Alexandru Rădulescu mai vorbește și despre locurile de muncă nou create în anul 2017, care, conform INS, au depășit cifra de 150.000, iar numărul salariaților a crescut cu 225.000 în raport cu anul 2016.

„Guvernarea social-democrată menține același obiectiv esențial, creșterea calității vieții tuturor românilor. Programul de guvernare al PSD pentru perioada 2018-2020 are o strategie coerentă, cu măsuri concrete, ce vizează investiții în infrastructura de transport, infrastructura de alimentare cu apă, canalizare, infrastructura educațională și sanitară, infrastructura culturală, de servicii administrative, de servicii de ordine și siguranță publică și națională, cât și infrastructura de servicii juridice.”, explică Rădulescu. „Probabil, aceste rezultate ale guvernării social-democrate, coerența programului de guvernare al PSD pentru perioada următoare și mai ales lipsa totală a unei viziuni sau a unui program propriu de guvernare, îi determină periodic pe parlamentarii liberali suceveni (sau pe cei care îi ajută în demersul lor) să inunde presa suceveană cu comunicate de presă și declarații politice în care neagă realitatea.”

Deputatul PSD mai spune că liberalii recunosc creșterea economică, deplâng faptul că românii nu trăiesc bine și remarcă starea precară de sănătate a românilor, invocând în același timp o statistică ciudată, conform căreia 70% dintre români și-au pierdut cel puțin un dinte, deși guvernul PNL-PDL nu a investit în sănătate, dimpotrivă, a închis spitale.

El le-a aminit demnitarilor liberali, că deși se plâng de absorbția redusă de fonduri europene, au uitat că în perioada 2008-2012 guvernarea PNL-PDL rată de absorbție era de numai 2%.

Alexandru Rădulescu precizează și faptul că administrația județeană poate să aloce resurse financiare și de timp pentru evenimente simbolice și simpozioane, în condițiile în care guvernul PSD-ALDE i-a asigurat, prin PNDL 2, finanțarea de aproape 50 milioane euro pentru 8 drumuri județene, 1 milion euro pentru reabilitarea unei școli din subordine, precum și sumele necesare pentru creșteri substanțiale ale salariilor tuturor angajaților.

Deputatul social-democrat, membru în comisia pentru învățământ, i-a criticat pe parlamentarii liberali solicitând obiectivitate  în recunoașterea realizărilor guvernării PSD.

Facebook Comments

ȘTIRI