Delegaţia Colegiului „Vasile Lovinescu” a participat la a doua întâlnire a proiectului Erasmus+ ”Geography Mirrors Man”Educație

Delegaţia Colegiului „Vasile Lovinescu” a participat la a doua întâlnire a proiectului Erasmus+ ”Geography Mirrors Man”

       Accesări: 319

În perioada 18 – 23 aprilie a avut loc la Żori, Polonia,  a doua  întâlnire în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+ acțiunea cheie KA2, cu titlul ”Geography Mirrors Man”.

Parteneriatul se desfășoară pe o perioadă de 2 ani (2015 – 2017), coordonatorul proiectului fiind ”Colegio El Buen Pastor”,  Spania. Ceilalți parteneri implicați în proiect sunt ”Kocasinan Anadolu Lisesi”- Turcia, ”II Liceum Ogolnoksztalcace Im. Z. Herberta” – Polonia, ”Mittelschule am Winthirplatz” – Germania, ”Escola Secundária de Ponte de Sôr” – Portugalia și Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni.

Proiectul are ca scop trezirea interesului elevilor pentru tot ceea ce presupune rădăcinile lor, procesele care au dus la formarea caracterului lor național, a culturii, precum și îmbunătățirea cunoștințelor de limbi străine.

Prin acest proiect și prin cooperarea cu țările implicate, țări care aparțin unor diferite culturi cu sisteme de învățământ diferite, se dorește reactivarea interesului elevilor pentru procesul de învățare, îmbogățirea cunoștințelor despre unicitatea culturilor și nu în ultimul rând creșterea toleranței și respectului pentru diferențele existente între acestea.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cea de-a doua întâlnire cu tema  ”Faces of Europe”  a presupus numeroase activități precum: atelier de fotografie, grafică pe calculator, realizarea de desene animate, lecții de actorie și exprimarea emoțiilor, dans, participare la festival de film.

Elevii au învățat despre expresionism și artă, au discutat despre emoțiile exprimate în picturi ale lui Paul Cezanne, Vincent Van Gogh, Edward Munch, James Ensor, Fransisco Goya, Gustav Klimt. De asemenea au studiat cum pot face o fotografie bună, cum pot face o fotografie profesională cu smart – phone-ul, cum să facă o pictură să prindă viață,  cum să scrie un articol despre artă și fotografie, cum să folosească grafica pe calculator și să schimbe o fotografie în poster, cum să-și exprime emoțiile, cum să cânte și să danseze un cântec tradițional polonez. În excursia de la Kracovia au avut ca temă recunoașterea renașterii în arhitectura orașului și realizarea celor mai bune fotografii care au participat la expoziția foto.

Finalul  activităților a avut ca punct culminant expoziția internațională ”Faces of Europe”, care a cuprins trei secțiuni:

– secțiunea I a cuprins categoriile portret, gesturi și activități zilnice din toate țările participante;

– secțiunea a II-a – How to make the painting ”alive”;

– secțiunea a III-a a cuprins fotografii din cadrul activităților desfășurate în timpul stagiului.

O experiență deosebită pentru elevii din cadrul Colegiului ”Vasile Lovinescu” care au avut ocazia să interacționeze cu elevii din celelalte școli participante la proiect prin intermediul artei, jocului și dansului.

Pentru prima întâlnire desfășurată în perioada 1 – 6 februarie, la Munchen, Germania, Colegiul ”Vasile Lovinescu” prin elevii și profesorii săi a făcut cercetări în legătură cu originile așezării în regiune, cercetări care au privit inclusiv meseriile tradiționale, primii meșteșugari, traiul primilor coloniști,  istoria portului popular și a fost întocmită o hartă a migrațiilor în zonă din perioada atestărilor documentare și până în prezent.

A fost aplicat un chestionar pe un eșantion de 100 de persoane care a vizat migrațiile din ultimii 50 de ani. Toate aceste materiale întocmite au fost prezentate de către cei 6 elevi și profesorii îndrumători în cadrul întâlnirii de la München.

Printre alte activități desfășurate la Mittelschule am Winthirplatz putem aminti: ateliere de lucru în cadrul cărora au fost confecționate obiecte de vestimentație prin metode tradiționale, haine din materiale reciclabile. Echipa colegiului nostru a confecționat din hârtie un port popular. Rezultatele activităților din cadrul atelierelor de lucru au fost prezentate în cadrul unui fashion show. Tot acolo au fost prezentate costumele tradiționale   ale țărilor partenere.

De asemenea timpul liber a fost destinat vizitelor culturale, atelierelor de muzică, concertelor, activităților sportive.

(Prof. Gabriel Matei, Prof. Carmen Lăcătușu)

ȘTIRI