Decizie definitivă în cazul Maternității Fălticeni: Unitatea medicală se va muta pe strada Ion CreangăActualitate

Decizie definitivă în cazul Maternității Fălticeni: Unitatea medicală se va muta pe strada Ion Creangă

       Accesări: 139

Este oficial. Maternitatea Fălticeni, cu cele două secții Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie, va fi relocată într-o clădire de pe strada Ion Creangă ce aparține patrimoniului local. Unitatea medicală va funcționa în localul fostei Școli Generale Nr.5, ulterior dată în administrare Colegiului ”Vasile Lovinescu”.

Transferul maternității de pe Strada Sucevei pe Ion Creangă se va face cel mai devreme în luna mai, iar cel mai târziu în august.

Clădirea se află în conservare de doi ani de zile și este cea mai bună soluție până la mutarea acesteia în noul spital. Decizia s-a luat în urma consultărilor primarului Cătălin Coman cu managerul Spitalului Municipal Fălticeni, doctorul Vlad Morariu, și cu reprezentanții DSP Suceava, directorul executiv Ludovic Abiței și directorul executiv adjunct Cătălina Zorescu.

Alte două variante au fost luate în calcul: clădirea fostului SANEPID și fosta Casă de Copii din cartierul Maior Ioan. Ambele au picat din motive obiective, prima fiind prea veche și prea mică, iar cealaltă fiind reamenajată pe bani europeni și potrivit legislației nu i se poate schimba destinația timp de cinci ani.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Locul pe care l-am propus pentru mutarea Maternității corespunde în privința spațiului oferit, căilor de acces, accesului la străzile principale”, a declarat primarul Cătălin Coman cotidianului Cronica de Fălticeni. ”Veștile bune sunt că aici avem un spațiu interior generos, chiar mai mare decât actualul spațiu, iar partea de utilități este asigurată și funcțională.”

Intervențiile și investițiile se vor face doar la interiorul clădirii, aceasta urmând să fie finalizată cel mai târziu în maxim 6 luni de la începerea lucrărilor. Primăria a contactat un proiectant care, în colaborare cu Spitalul Municipal Fălticeni și Direcția Sănătate Publică), va stabili un proiect de reamenajare interioară. Vechea școală urmează să fie recompartimentată și modernizată, acolo va fi nevoie, astfel încât să îndeplinească toate condițiile sanitare.

Primarul Coman afirmă că nu se va interveni la exterior pentru a limita costurile. Cu proiectul aprobat și avizat de DSP, iar devizul de costuri va fi înaintat autorității municipale, consilierilor locali li se vor supune atenției un proiect privind transferul de administrare al edificiului de la Colegiul ”Vasile Lovinescu” la Spitalul Fălticeni.

”Proiectul va fi însoțit de un deviz de costuri. Când îl vom avea, împreună cu proiectul aprobat și avizat de DSP Suceava, proiect comandat de Spital și Primărie, după aceea vom veni în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre privind sumele necesare pentru investiție și schimbarea administratorului clădirii”, conchide șeful executivului fălticenean.

În ceea ce privește banii de investiție, primarul Coman afirmă că una din variante este fondul de rezervă bugetară. A doua variantă ar fi suma obținută din vânzarea unei fâșii de teren de 400 mp, prin licitație publică, spațiu aflat în patrimoniul municipal, situat lângă clădirea actualei Maternități, teren pe care dezvoltatorul, ce a bătut palma cu Fundația Caritatea, și-a exprimat dorința de a-l cumpăra.

ȘTIRI