Decizie ciudată de la Serviciul Rutier Județean: Scuarul de pe strada Sucevei va fi neîntrerupt pe 2 kilometriActualitate

Decizie ciudată de la Serviciul Rutier Județean: Scuarul de pe strada Sucevei va fi neîntrerupt pe 2 kilometri

       Accesări: 346

strada-sucevei-scuar-falticeniUn blestem pare să planeze deasupra celui mai ”faimos” drum public din municipiu. După ce lucrările de modernizare și extindere la rețeaua de apă și canalizare au durat fix 20 de luni, iar reparațiile și asfaltarea carosabilului vor fi încheiate nu mai devreme la 31 august 2015, acum o altă chestiune ar putea pune într-o lumină negativă aceiași problematică stradă Sucevei. Ultimul element de noutate este că, pentru prima dată, un scuar va separa cele patru benzi.

Scuarul se va întinde pe 2 kilometri, însă acesta va fi neîntrerupt de la un capăt la altul.

Decizia ciudată aparține Serviciului Rutier Județean Suceava. Autoritățile locale au solicitat în 26 martie 2015 avizul pentru întreruperea scuarului central, pentru arterele secundare care ajung în strada principală, strada Sucevei, însă autoritatea rutieră nu este de acord cu soluția avansată de municipalitate.

Elementul de separare al străzii este deja în construcție, pe o lungime de aproximativ 350 metri acesta fiind finalizat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Explicația șefului de la SRJ, comisarul Petru Jucan, este aceea că un scuar central întrerupt ar duce la scăderea siguranței cu repercusiuni negative asupra fluenței traficului rutier și efecte nedorite asupra creșterii numărului zonelor de conflict.

”Strada Sucevei din municipiul Fălticeni face parte din traseul drumului național european E85, având funcția de arteră principală de circulație, care preia, în mare parte, traficul de tranzit”, se arată în comunicarea remisă în 28 aprilie 2015 de Serviciul Rutier Județean. ”Ținând cont de acest aspect, precum și de componența traficului rutier ce se desfășoară pe sectorul de drum ce urmează a fi reabilitat, vă facem cunoscut că nu suntem de acord cu soluția de întrerupere a scuarului central. Aceasta deoarece permiterea efectuării virajului la stânga, spre arterele secundare nominalizate în memoriul tehnic, din strada Sucevei, ar conduce la diminuarea gradului de siguranță și fluență a circulației rutiere, prin creșterea numărului zonelor de conflict și, respectiv, perturbațiilor în trafic”.

Decizia Serviciului Rutier Județean face ca singurele spații goale disponibile să fie cele din apropierea sensurilor giratorii de la Ocolul Silvic și intersecția cu vechea serpentină. Asta înseamnă că riveranii care locuiesc pe partea dreaptă a străzii Sucevei, pe sensul de mers spre Bunești, vor fi nevoiți să ocolească zilnic între 2 și 4 kilometri, la un singur drum, pentru a ajunge la capătul străzii, pe sensul de mers spre centru.

Scuarul continuu va obliga mașinile echipajelor de la Ambulanță, SMURD și Pompieri să facă același drum ocolitor până la capătul scuarului central pentru a ajunge la intervențiile domiciliare sau stradale de pe celălalt sensul de mers.

Practic timpul de intervenție va crește, deși viața unui accidentat sau bolnav atârnă de o secundă.

Lucrul este valabil și pentru echipajele Poliției, care, în cazul urgențelor, vor fi nevoite să piardă minute prețioase până la locul faptei.

Probleme mari de trafic s-ar putea înregistra și iarna, când autotrenurile derapează și de cele mai multe ori creează blocaje rutiere.

Mai mult decât atât, pe strada Sucevei sunt câțiva agenți economici care susțin că soluția unui scuar neîntrerupt le este total defavorabilă. Scuarul va fi continuu și în dreptul străzilor care pornesc din Sucevei, respectiv Aleea Teilor și Livezilor. De asemenea, locuitorii de pe Sergent Sava, Zorilor, Pictor Aurel Băeșu, Caporal Manolache și riveranii de pe Sucevei vor fi nevoiți să ocolească strada, până la Ocolul Silvic, pentru a putea ieși spre Suceava.

Pietonii au mai mult noroc. Pe sectorul de drum amintit, între cele două sensuri giratorii de pe Sucevei, sunt plănuite două marcaje care permit traversarea străzii.

Rudy H.

ȘTIRI