Decizia conducerii Spitalului din Fălticeni în cazul pacientului obez: Medicul Angelica Firica primește avertisment scrisExclusiv

Decizia conducerii Spitalului din Fălticeni în cazul pacientului obez: Medicul Angelica Firica primește avertisment scris

       Accesări: 3014

Concluzie finală în cazul pacientului supraponderal trimis de la un spital la altul. Întâmplările care au pus într-o lumină negativă două instituții medicale din județul Suceava reprezintă deja un capitol închis. Cel puțin pentru conducerea unității sanitare din Fălticeni lucrurile sunt cât se poate de clare.

În urma unei anchete interne derulate recent, medicul primar Angelica Firica, de la Secția Dermato-Venerice, cea care l-a consultat și a decis că pacientul obez nu necesită spitalizare, s-a ales cu un simplu avertisment scris.

Documentul nu face referire la refuzul internării pacientului, așa după cum Oliver Postolachi, bărbatul de 260 kilograme care suferă de obezitate morbidă și hernie ombilicală, le povestea atunci jurnaliștilor că s-a întâmplat.

Motivul formulării avertismentului este cu totul altul: medicul le-a permis accesul ziariștilor în incinta secției fără permisiunea conducerii unității medicale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cu toate că managerul Spitalului Municipal Fălticeni este nemulțumit și de lipsa de comunicare a medicului Angelica Firica la acel moment, Vlad Morariu lasă să se înțeleagă faptul că nu au fost constatate abateri de natură profesională.

”Eu îi reproșez doamnei doctor doar faptul că le-a permis jurnaliștilor să filmeze în spital fără să aibă acordul conducerii spitalului. Ea a primit un avertisment scris și atât!”, ne-a declarat managerul Vlad Morariu. ”Sub aspectul actului medical, în acest caz, nu sunt sancțiuni, pentru că pacientul a fost văzut de doctor, a primit rețeta, picioarele i-au fost pansate și i s-a spus că va face tratament în regim de Ambulatoriu. Doctorița nu a făcut nimic care ar fi nelalocul ei.”

El mai spune că datoria medicului nu era să-l ducă pe pacient acasă. Managerul spitalului fălticenean afirmă că medicul Angelica Firica i-a prescris și o rețetă pentru tratamentul ulcerul varicos, iar pansamentele de la picioare au fost schimbate.

La momentul respectiv, pacientul Oliver Postolachi susținea că medicul dermatolog refuzase să-l interneze, iar după ce a fost pansat la picioare a fost lăsat pe bordură, în fața spitalului, acoperit doar cu o pătură, deși era desculț, îmbrăcat doar cu un maieu și o pereche de pantaloni de trening.

Întrebată de jurnaliști despre situația existentă, doctorița Firica le-a spus că în trecut a mai avut un incident cu un bolnav de 240 de kilograme sub care s-a rupt patul și că acum nu putea să riște din nou.

Bărbatul de 46 de ani, din Fălticeni, afirma oamenilor din presă că după mai bine de 40 de minute de stat în frig, în fața secției medicale, el l-a sunat pe un prieten care l-a adus cu mașina acasă. După aproximativ două ore pacientul s-a întors la spital unde era internat la Secția Cardiologie cu hipertensiune arterială.

El fusese adus cu autospeciala Inspectoratului pentru Situații de Urgență, utilizată la cazurile de accidente cu victime multiple, aceeași mașină cu care fusese trimis de la Spitalul Județean Suceava.

Vreau să fiu înțeles bine și să se înțeleagă bine. Doctorița a constat și a pus parafa pe răspunderea ei că acel pacient nu necesita internare pentru tratarea gambelor în spital, ci era suficientă pansarea acestora în ambulatoriu.”, explică Morariu. ”Spitalul nu are obligații sociale! Ce trebuia să facă medicul? Să-l ducă cu mașina lui pe pacient acasă?! Pacientul nu a fost lăsat pe trotuar! Datoria noastră este față de persoanele internate și nu cred că nu trebuie să ieșim prin jurul spitalului să vedem cine stă pe acolo.”

Oliver Postolachi este acum internat la Centrul de Sănătate din Vadu Moldovei fiind sub îngrijirea directorului medical Dorin Vâlceanu. Starea lui de sănătate s-a îmbunătățit vizibil. Medicii i-au recomandat să urmeze 10 rețete de regim alimentar, cât și un tratamentul medicamentos pentru cele patru boli de care suferă.

Pacientul supraponderal va rămâne internat până în jurul datei de 10 noiembrie.

Medicii urmează să decidă dacă îl vor externa sau dacă va mai rămâne în unitatea sanitară sub supravegherea cadrelor sanitare.

ȘTIRI