Deces în județul Suceava cauzat de virusul West NileActualitate

Deces în județul Suceava cauzat de virusul West Nile

       Accesări: 874

Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat că a fost confirmat al doilea caz de meningită cu virusul West Nile, în județul Suceava.

Din nefericire vorbim și despre primul deces, cazul unei femei, în vârstă de 81 de ani, din comuna Dumbrăveni.

Confirmarea prezenței virusului a venit în urma testelor de laborator, în cursul zilei de joi, 13 septembrie.

Femeia a fost internată pe data de 4 septembrie, în sectia de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dar a decedat două zile mai târziu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primul caz de meningită cu virusul WEST NILE a fost confirmat pe data de 7 septembrie, la o femeie în vârstă de 70 de ani, care în perioada de incubație a bolii a locuit tot în localitatea Dumbrăveni.

“Am solicitat continuarea masurilor de dezinsecție inițiate după apariția primului caz de îmbolnăvire și extinderea pentru întreaga zonă centrală a comunei Dumbraveni”, a precizat DSP Suceava.

Ce trebuie sa ştim despre tantari?

Țânțarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om și la animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre aceste făcând parte și infecţia cu virusul West Nile.

Pentru a-și depune ouăle, femelele de țânțari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge ele se infectează cu agenţi patogeni de la om sau animale sau îi transmit acestora.

Țânțarii trăiesc si se dezvoltă în preajma noastră, unde îi găsim fie sub formă de larve (ouă), fie sub formă adultă.

Larvele de tantari se găsesc: în apa acumulată în subsolurile blocurilor; în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată; în bălţile care se formează în apropierea locuinţelor, din apa care curge din conductele sparte și din alte instalaţii neintreținute; în apa de ploaie pastrată în butoaie/vase, în curte; în apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întâmplare în preajma locuinţelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc); în apa din gropile și şanţurile de pe şantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalaţii.

Țânțarii adulţi zboară în preajma locuinţelor, mai ales dimineaţa devreme sau în amurg, căutând posibilitatea de a se hrăni cu sânge.

Pentru a se hrăni cu sânge, țânțarii intră în locuinţe prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire, unde pot rămâne peste noapte.

În timpul zilei se adăpostesc în locuințe, subsoluri, poduri, cotețe, grajduri, magazii, frunzişul copacilor.

Cum putem împiedica țânțarii să se înmulţească în preajma noastră?

Prin evacuarea apei din subsoluri; Prin repararea instalaţiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuinţelor; Prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte, sau să le protejăm de accesul ţânţarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite; Prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie și în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc); Prin indepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc țânțarii;

Cum sa evităm înţepăturile de țânțari?

Purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe; dacă ieşim seara în parc la plimbare; când mergem în pădure, la pescuit, în Deltă;

Utilizând substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanță cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;

Împiedicând pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/usi);

Utilizând substanţe insecticide în locuință/în jurul locuinţei;

Utilizând în locuinţă aerul condiţionat;

Utilizând plase împotriva ţânţarilor in jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber;

Acoperind pătuțul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor.

ȘTIRI