De la începutul anului metoda „accidentul” a făcut 20 de victime printre suceveniRural

De la începutul anului metoda „accidentul” a făcut 20 de victime printre suceveni

       Accesări: 68

actiune prevenire inselaciuni 3Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că, în urma activităţilor investigative desfăşurate de structurile de poliţie judiciară, s-au obţinut date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal, în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda ,,Accidentul”.

În ultima perioadă, la nivelul judeţului Suceava au fost semnalate mai multe tentative de înşelăciune. De la începutul lunii septembrie trei persoane vârstnice au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, 12.000 de Euro(sumele care le fuseseră solicitate telefonic).

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

   Cu toate că recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare sucevenii, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De la începutul anului 20 de suceveni au fost înşelaţi prin metoda ,,Accidentul”. Toate aceste persoane au fost contactate pe telefonul fix şi au fost informate cu privire la faptul că rude apropiate au fost implicate în evenimente rutiere. Persoanele vătămate au vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani, majoritatea fiind din municipiul Suceava.

Majoritatea înşelăciunilor s-au produs în intervalul orar 09.00 – 14.00, atunci când persoanele vârstnice sunt singure la domiciliu, copiii sau nepoţii fiind plecaţi la serviciu sau la şcoală.

Prejudiciul total cauzat în cele 20 de cauze este de peste 150.000 lei. De cele mai multe ori, sumele plătite de către vârstnici reprezentau economiile strânse pe parcursul vieţii.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

“În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.”

ȘTIRI