De la începutul anului în judeţ s-au înregistrat 16 incendii de vegetaţieSpecial

De la începutul anului în judeţ s-au înregistrat 16 incendii de vegetaţie

       Accesări: 157

În ciuda campaniilor de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, pompierii suceveni se confruntă în continuare cu numeroase incendii.

Potrivit unor date oficiale comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, de la începutul anului şi până în prezent, s-au înregistrat 16 astfel de incendii, care au afectat o suprafaţă totală de aproximativ 20 de hectare de vegetaţie uscată, dar şi suprafeţe cu litieră şi resturi de exploatare forestieră.

Ultimul incendiu de acest fel a fost înregistrat miercuri, 6 aprilie pe raza comunei Dorna Candrenilor, pe o suprafaţă cu resturi de exploatare forestieră, care se întindea pe un hectar. Intervenţia a fost extrem de grea, în condiţiile în care nu existau surse de apă, iar terenul accidentat şi greu accesibil a amplificat eforturile salvatorilor de a împiedica flăcările să intre în fondul forestier. Deoarece proprietarul terenului incendiat nu a obţinut permisul de lucru cu foc deschis şi nu a luat măsurile necesare pentru a împiedica propagarea focului, inspectorii de prevenire ai I.S.U. Suceava l-au sancţionat contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă în valoare de 2.500 lei.

Cel mai grav incendiu de vegetaţie din judeţul Suceava s-a ănregistrat în localitatea Dornişoara, din anul 2013, când au ars mai bine de 50 de hectare de resturi de exploatare forestieră, dar şi o pădure tânără de regenerare şi chiar arbori maturi. Intervenţia s-a întins pe parcursul a 10 zile şi a necesitat participarea a sute de pompieri, militari şi lucrători silvici, în condiţii greu de descris. Flăcările au fost oprite înainte să afecteze Parcul Naţional Călimani.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pentru evitarea producerii acestor incidente în perioada imediat următoare, facem apel la respectarea următoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:  să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt; să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc); arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.); să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei; să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia; educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

ȘTIRI