De la Fălticeni la Voroneț și de la Voroneț la FălticeniCultură

De la Fălticeni la Voroneț și de la Voroneț la Fălticeni

       Accesări: 453

De ceva vreme, ne conducea prin Grădinile Mănăstirii Doina Cernica cu neuitata ei soră și artistă Dany-Madlen Zărnescu. Cu frumusețea cuvântului și a imaginii. Cu tăceri grăitoare și dătătoare de pace lăuntrică.

afis-lansare-de-carte-sfanta-manastire-voronetMai demult, în călătoriile vieții noastre, poposeam adesea cu soțul, în zi de duminică, la Voroneț. Revăd credincioșii în zi de sărbătoare și readuc din stratul memoriei imaginea unicat a unui bătrân în port bucovinean, cu barba albă, sprijinit într-un toiag, senin și zâmbitor, bun creștin ce te întâmpina cu blândețe, dând binețe și informații celor ce i le cereau. Era un fel de ghid pentru biserica satului. Faima de odinioară a ctitoriei mușatine era menținută de un asemenea aed al locului. Vorbea cui vrea să-l asculte sau îl provoca despre vremi și despre vremuri. Uneori doar șoptea uitându-se în dreapta și în stânga. Plângea destinul faimei și zestrei voronețene și-și spunea durerea că lespezile de piatră au tot fost luate de mulți ce-și făceau acareturi noi în zonă. Și se oprea doar la dangănul clopotului.

‒ Auziți? Ște-fan! Ște-fan!

Erau alături de el și Ștefan, și Rareș, și Daniil Sihastru, și mitropolitul Grigore Roșca, și Sfântul Gheorghe, luptătorul întru biruință. Și Sfântul a biruit. Ruga i-a fost ascultată de Dumnezeu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Trei luni, trei săptămâni și trei zile. Înflorire în veac. Apoi stăpânire austriacă urmată de revenirea la România Mare. Și iar uitare.

Clopotul înnoirii s-a auzit în 1991. Noua obște monahală și-a deschis porțile spre cer. Spațiul monastic înainta spre un nou veac și mileniu.Chivotul albastru al Ortodoxiei († PS Macarie) a început să râdă spre soare. Fiorul sacrului lega Voronețul de înaltul înduhovnicit.Cu ajutor de la Dumnezeu și de la forurile competente, Stareța Irina Pântescu împreună cu monahiile au avut de primenit și de făptuit noua Capelă Sixtină. Alternând ceasurile canonice cu munca neobosită, stupul măicuțelor produce mierea frumuseții fără de seamă: monumentul de arhitectură care va intra în patrimoniul universal prin unicitatea picturii, prin cromatismul monastic al albastrului de Voroneț. Stavrofora Irina Pântescua vegheat cu ochi de Argus, cu ochi gospodăresc, cu inimă arzândă și împătimită de Hristos.

Căile Domnului sunt nenumărate. Copilă fiind, în timpul războiului, am fost și eu elevă la școala din Goruni-Tomești, localitatea natală a maicii starețe, unde mama mea a funcționat ca învățătoare.Probabil că ne vom fi întâlnit: Sfinția Sa, elevă într-o clasă mai mare, eu, boboc în clasa I. Ne-am reîntâlnit acum în paginile cărții, citind recenta apariție editorială.Poate în virtutea trecutului, m-am simțit atrasăde această făptură charismatică. Și ce urcuș frumospentru o școlăriță de demult, din lumea copilăriei mele!

Și o altă întâlnire admirabilă cu maica Elena Simionovici, profesoara de la Vatra Moldoviței. Întâlnire tot  într-o bancă școlară ce a rodit prin charisma cuvântului și prin talantul monahiei-condeier. Drumurile ni s-au intersectat și reîntâlnit.

Monahiile sunt prezente la activitățile și întrunirile culturale. Le aduce la Fălticeni respectul pentru valoare. Neuitarea pentru maestrul Ion Irimescu sau pentru profesorul Constantin Ciopraga a luminat din candela lor în aceste locuri binecuvântate pe care le-au onorat și cu lansarea cărților Monahiei Elena Simionovici. Acum, la sfârșit de octombrie 2016 vor veni cu cele de cuviință pentru a cinsti memoria Maestrului. Și cu un dar de suflet: cartea –document Sfânta Mănăstire Voroneț. Un sfert de veac de la reînființare pe care o vor lansa și la Fălticeni. Slavă întru Cei de Sus și laudă osârdiei Monahiei dr. Gabriela Platon și conf. univ. dr. Carmen Camelia Balan. Laudă cărții– bijuterie arhitecturală. Laudă maicii starețe Irina, monahiei scriitoare Elena și celor 50 de colaboratori în lucrarea binecuvântată de Dumnezeu, documentată, bine gândită și temeinic structurată.

Sentimental, semnalizăm în Copiii Voronețului prezența Siminei Teodora Buculei din cl.a VI-a a Colegiului Nicu Gane: „Oricum, Voronețul te recheamă și trebuie să te întorci…când ai nevoie de liniște, de curățenie sufletească și …de Albastru de Voroneț”. Textul este însoțit de fotografia Mănăstirii aparținând pasionatului Iustin Stelian Buculei.

Deci, de la Fălticeni la Voroneț și de la Voroneț la Fălticeni. Călătorii imaginare sau călătorii reale făcute cu mașina, pas de pas sau la pas cu inima, cu gândul sau cu rugăciunea sfântă ca Dumnezeu să ne unească în aceeași familie a credincioșilor întru frumos ce sărbătoresc un sfert de veac de la reînființarea vieții monahale în ctitoria mușatină.

ȘTIRI