De ce renunțăm foarte greu la fumat?Diverse

De ce renunțăm foarte greu la fumat?

       Accesări: 570

Un român din trei fumează. 40% dintre fumători „ard” mai mult de un pachet pe zi. Cei mai mulți dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.

Fumătorii români din categoria amintită au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban, arată un studiu realizat, anul acesta, în România, la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun.

Mai mult de atât, potrivit aceluiaşi studiu, numărul tigărilor fumate crește o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani.

Cocteil de substanțe chimice

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ceea ce majoritatea fumătorilor știu, dar ignoră, este că țigările nu sunt doar tutun și hârtie. În timpul procesului de fabricație, se adaugă un întreg cocteil de substanțe chimice.

Cu fiecare țigară, o persoană va inhala substanțe nocive:

Nicotină. Aceasta este substanța care stimulează creierul și provoacă dependența. Dacă o persoană fumează în mod regulat, abstinența poate prezenta efecte neplăcute. Simptomele pot include pofte intense, anxietate crescută, iritabilitate și dureri de cap.

Gudron. Este reziduul care este depozitat în plămâni. De aici, acesta intră în sânge și se duce în alte părți ale corpului. Gudronul conține peste 4000 de substanțe chimice, peste 50 de cancerigeni, dar şi alte otrăvuri. Acesta este motivul pentru care fumatul este considerat una dintre cele mai mari cauze ale bolilor.

Monoxid de carbon. Acest gaz afectează cât de mult oxigen poate transporta sângele în corp. Ca urmare, fumatul împiedică organismul să obțină oxigenul necesar pentru a funcționa fără probleme. Fumatul poate conduce la dificultăți de respirație, nivel scăzut de energie și circulație slabă.

Afecţiuni foarte grave cauzate de fumat

De asemenea, fumatul crește riscul de a dezvolta o gamă largă de afecțiuni și boli de sănătate.

Dar obiceiul nu numai că dăunează sănătății fumătorului, ci poate avea și un impact negativ asupra oamenilor din jurul lor. Copiii și bebelușii care trăiesc cu oameni care fumează sunt vulnerabili la multe probleme de sănătate.

Acestea includ boala pulmonară obstructivă cronică și un risc crescut de deces.

Afecțiuni frecvente legate de fumat 

Infertilitatea. Fumatul afectează fertilitatea bărbaților și femeilor, ceea ce poate face dificilă conceperea unui copil

Boala gingiilor. În afară de colorarea dinților, fumatul poate provoca pierderea prematură a dinților din cauza bolii gingiilor.

Cancerul pulmonar. Opt din zece cazuri de cancer pulmonar sunt legate direct de fumat.

Alte tipuri de cancer. Aceasta include gura, gâtul, nasul, sângele, cancerul de col uterin și pancreatic.
Adulții care suferă de fumat pasiv pentru o perioadă lungă de timp sunt expuși, de asemenea, la un risc crescut de boli de inimă și cancer pulmonar.

De ce renunțăm foarte greu  la fumat?

Există nenumărate modalități de a renunța la fumat. Plasturi, țigări electronice, voință, gumă de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare și chiar medicamente prescrise. În plus, există o mulțime de sfaturi pe care le găsești la un singur click distanță pe internet.

Totuşi în opinia terapeutului Eugen Popa, toate aceste metode clasice pierd din vedere o componentă vitală: mintea subconștientă.

„Fumatul, ca orice altă dependență este răspunsul nostru inconștient la o tensiune. Este răspunsul la un stres interior.”, explică Popa. „Iar câtă vreme acea tensiune nu este rezolvată, fixația orală rămâne în continuare activă. Ea își va muta manifestarea de la fumat, către altceva, băut, mâncat, etc.”

Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramidă cu vârful în jos. Vârful este nevoie emoțională în timp ce baza o reprezintă viciul.

Poți de asemenea să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina, nu căuta să înlături fructele.

Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat. Pentru că, dacă doar înlătur sau înabuș fumatul (fructul), rădăcina rămâne activă în continuare și va găsi o altă modalitate să se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct.

ȘTIRI