Accesări: 81

comertZiua de 13 decembrie 2014 aduce obligaţii noi pentru comercianţi. În România, ca de altfel pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, au intrat în vigoare, începând chiar de astăzi, o serie de modificări în legislația privind etichetarea produselor alimentare.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, legislația actuală privind etichetarea generală a alimentelor datează din 1978, iar normele de etichetare nutrițională au fost adoptate în 1990. De atunci, cerințele consumatorilor și practicile comerciale au evoluat în mod semnificativ.

Consumatorii din UE doresc să fie mai bine informați atunci când cumpără produse alimentare. Ei vor ca etichetele să fie inteligibile, corecte și să nu-i inducă în eroare.

Elaborată într-o perioadă de peste 3 ani, noua legislație va ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la produsele alimentare pe care le cumpără. În plus, aceasta ar putea contribui la un stil de viață mai bun și la luarea de decizii mai sănătoase.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Noua legislație stabilește principii generale privind etichetarea alimentelor, dar prevede și cerințe mai specifice care includ, de exemplu: o mai bună lizibilitate a informațiilor (dimensiunea minimă a fontului pentru informațiile obligatorii); o prezentare mai clară și armonizată a alergenilor în lista ingredientelor care intră în componența produselor alimentare preambalate (evidențierea acestora prin font, stil sau culoarea de fond); informaţii obligatorii privind alergenii conținuți de produsele alimentare care nu sunt preambalate, inclusiv în cazul restaurantelor și al cafenelelor; o cerință privind specificarea anumitor informații nutriționale în cazul majorității alimentelor prelucrate preambalate; informații obligatorii privind originea cărnii proaspete provenite de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte.

Aceleași cerințe de etichetare pentru vânzările online, la distanță sau în magazin; o listă a nanomaterialelor fabricate care figurează printre ingrediente; informații specifice cu privire la originea vegetală a uleiurilor și grăsimilor rafinate; norme consolidate pentru evitarea practicilor înșelătoare; indicarea ingredientului înlocuitor pentru „imitațiile” de produse alimentare; indicarea clară a „cărnii reconstituite” sau a „peștelui reconstituit”, precum și indicarea clară a produselor decongelate.

Punerea în aplicare a normelor UE privind etichetarea este încredințată statelor membre, iar reclamațiile trebuie să fie adresate autorităților naționale competente.

ȘTIRI